Maar handjevol aanwezigen bij ingebruikname Gedenkplaats omgebrachte Joodse inwoners van Den Helder. De officiële onthulling is uitgesteld tot volgend jaar

Het Stadspark aan de Prins Hendriklaan. Achteraan staan de bouwhekken die de Gedenkplaats nu nog omgeven.
© Foto Mediahuis/Petra Bies
Den Helder

De Gedenkplaats voor omgebrachte Joodse stadgenoten zal donderdag 15 oktober door een klein gezelschap in gebruik worden genomen.

De officiële onthulling is uitgesteld omdat er door de aangescherpte coronaregels maar veertig aanwezigen mogen zijn. Er hadden zich 65 mensen aangemeld, onder wie ook nabestaanden. ,,Het bestuur wil iedereen de gelegenheid geven aanwezig te zijn bij de onthulling en de officiële overdracht van de Gedenkplaats aan de stad Den Helder. Besloten is om volgend jaar, als het dagelijks leven hopelijk enigszins is genormaliseerd, een plechtigheid te organiseren,’’ aldus voorzitter Peter de Vrij.

(Tekst gaat door onder de foto)

Tussen de bouwhekken door is te zien hoe de Gedenkplaats vorm krijgt, in het achterste deel van het Stadspark, nabij de Postbrug.
© Foto Mediahuis/Petra Bies

Bij de ingebruikname zijn nu alleen het stichtingsbestuur, een rabbijn en burgemeester Jeroen Nobel aanwezig. ’s Ochtends worden op diverse plekken in de binnenstad de 35 laatste herdenkingsstenen voor de nazislachtoffers onthuld. Daarbij zijn wel nabestaanden aanwezig.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.