Bewegend Verleden: Alkmaar Ontzet in de bioscoop, 1935-1939 [video]

Beeld van de kinderoptocht op 8 oktober 1939 uit het bioscoopjournaal van Polygoon. Een wel bijna eindeloze stoet van de meest mooi versierde fietsen, praalwagen en personen, trekt voor de camera voorbij.

Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: Acht oktober in de bioscoop.

De grote feestelijke optochten die jaarlijks in Alkmaar op 8 oktober worden gehouden, werden in de jaren dertig van de vorige eeuw veelvuldig gefilmd door filmbureau Polygoon voor zijn bioscoopjournaals.

Voorafgaand aan de hoofdfilm over cowboys en indianen uit bijvoorbeeld Hollywood werden deze journaalbeelden door het gehele land getoond.

Deze films zijn doorgaans bewaard gebleven en liggen opgeslagen bij Beeld en Geluid in Hilversum. Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een aantal van deze films digitaal aan elkaar geplakt en van geluid voorzien uit haar eigen geluidcollectie.

(Tekst loopt door onder de video)

Een heel mooie collage is het resultaat. Duizenden mensen komen in beeld in de meest fraaie uitdossingen. Ook de kinderoptochten worden breed uitgemeten. Heerlijk nostalgische beelden van een feest waar we in Alkmaar trots op mogen zijn!

Bekijk hier beelden van 1935 tot en met 1939. Opvallend zijn de beelden uit 1939, een tijd vol dreiging van de aanstaande Tweede Wereldoorlog. 8 Oktober werd daarom in Alkmaar minder uitbundig en ingetogen gevierd. In Leiden ging de viering dat jaar zelfs helemaal niet door.

Op de video zien we in dat jaar ook Nederlandse militairen. In de optocht lopen kinderen met zelfgemaakte gasmaskers.

Lees ook: Het Beleg en de herinnering: Alkmaars Victorie in zes stappen

Lees ook: Alkmaarsche Courant, 9 oktober 1939: Alkmaar viert den Achtsten October. Plechtigheid bij het Victoriebeeld hoogtepunt van den dag. Een beperkt programma afgewerkt

Lees ook: Schager Courant, 9 oktober 1935: Alkmaar viert zijn 8 October.

Dit jaar wordt Alkmaar Ontzet vanwege corona online gevierd.

Lees ook: Hoe vieren we nu Alkmaar Ontzet? De één gaat werken, de ander eet een Victorientje met de buren in de rood-wit versierde straat

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.