Interieurontwerper Jan des Bouvrie (78) overleden

Evert Santegoeds / ANP
Naarden

Interieurontwerper Jan des Bouvrie (78) is na een ziekbed overleden in zijn woon- en geboorteplaats Naarden. De binnenhuisarchitect leed al enige jaren aan prostaatkanker, een ziekte waarover hij het liefst zo min mogelijk sprak omdat hij zich heilig had voorgenomen 100 jaar te worden. Volgens ingewijden ging zijn situatie de laatste weken snel achteruit.

Des Bouvrie was een van de meeste toonaangevende Nederlandse ontwerpers die de afgelopen decennia een belangrijk stempel drukte op de Nederlandse interieurs. Vorig jaar vierde hij zijn vijftigjarige jubileum als ontwerper in zijn eigen ontwerpstudio Het Arsenaal in Naarden.

Kubusbank

De kubusbank die Jan des Bouvrie in 1969 ontwierp is een klassieker die nog altijd wordt verkocht. De bank staat symbool voor de modernisering van de Nederlandse woninginrichting en is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht.

Jan des Bouvrie groeide op in Naarden. Zijn vader had een meubelzaak, waar hij ook een tijd werkte na zijn opleiding aan de Rietveld Academie. Daarna begon hij voor zichzelf waarbij hij samenwerkte met verschillende fabrikanten. Naast meubels ontwierp hij onder meer verlichting, behang, raamdecoraties, buitenmeubilair en zonweringsproducten.

Leren wonen

In 1993 ging Des Bouvrie met zijn ontwerpstudio van Bussum naar Naarden-Vesting, waar hij met zijn vrouw Monique het monumentale pand Het Arsenaal omvormde tot een designstudio op het gebied van wonen. Ook doceerde hij op diverse design-academies.

Jan des Bouvrie heeft altijd als doel voor ogen gehad om mensen ’te leren wonen’. In verschillende gepubliceerde interieurboeken geeft hij advies op het gebied van interieurdesign. In zijn boek Turn this house into a home laat hij zien dat zich de laatste jaren meer richt op architectuur.

Opleidingen

In 2009 ontving de ontwerper een koninklijke onderscheiding op het gebied van kunst en design. Er zijn twee opleidingen naar hem vernoemd. Het Jan des Bouvrie College is onderdeel van het ROC in Amsterdam. De Jan des Bouvries Academie is een hbo-opleiding van Saxion Next, een particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs in Deventer.

In 2010 werd Des Bouvrie aangehouden in verband met een vastgoedfraudezaak. Zijn ontwerpstudio zou belasting hebben ontdoken, maar volgens het Openbaar Ministerie was Des Bouvrie zelf hiervan niet op de hoogte. Het kwam uiteindelijk niet tot een rechtszaak. Wel werd Des Bouvrie toen twee dagen vastgehouden.

Jan des Bouvrie en zijn vrouw, in 2014.© Archieffoto ANP / Hollandse Hoogte

Jan des Bouvrie was 31 jaar getrouwd met Monique, die ook ontwerpster werd en het bedrijf lijkt te gaan voortzetten. Zij hebben twee kinderen. Uit een eerder huwelijk heeft Des Bouvrie ook een zoon en een dochter.

Uit ons archief over Des Bouvrie:

Naarder interieurontwerper Jan des Bouvrie maakt (waarschijnlijk) eerste selfie met zijn ’Opzittend konijn’ van Tom Claassen bij Singer Laren

Interview door Jan Vriend met Jan des Bouvrie uit 2015, in een rubriek over geldzaken.

Ontwerpstudio en winkel 'Het Arsenaal' in Naarden, 2010.© Archieffoto Hollandse Hoogte / ANP

Monique des Bouvrie plaatste nadat het overlijden van haar man bekend werd op Instagram een foto van hem met in het bijschrift veel hartjes:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bekend Nederland reageert zondagavond geschokt op het overlijden van de ontwerper.

Leuk en lief

„Wat een verdrietig nieuws”, begint Froukje de Both haar bericht op Instagram. „De iconische maar vooral leuke lieve Jan des Bouvrie is niet meer onder ons. Wat heb ik een mooie samenwerking met hem en Monique gehad bij RTL Woonmagazine.” De Both is het gezicht van het woonprogramma waarin Des Bouvrie en zijn vrouw Monique geregeld te zien waren.

Nicolette van Dam, die Woonmagazine ook een aantal jaar presenteerde, heeft het op Instagram over „een groot gemis.” „Altijd charmant, geïnteresseerd, een echte vakman en ondernemer. Een van m’n eerste programma’s maakte ik met jou en jouw lieve Monique. Jullie als mooi powercouple. Jouw stempel op de interieur-designwereld zal altijd blijven. Net als dat je een inspiratiebron bent voor velen.”

Markant

Ook Gordon gaat Des Bouvrie „vreselijk missen.” „In shock door het overlijden van een van Nederlands markantste personen”, schrijft de entertainer op Instagram. „Ik zal hem nooit vergeten en op z’n verjaardag op 3 augustus elk jaar zal ik hem eren. Het was al een moeilijke week”, aldus Gordon, die slachtoffer werd van een gewelddadige overval terwijl hij thuiszat nadat hij positief getest was op corona. „Dus met deze foto eer ik Jan en is dit de man die ik zo liefhad en nooit zal vergeten.”

Best geklede man

Des Bouvrie was ook een voorbeeld voor Maik de Boer. Hij reageert op Instagram „met groot ongeloof” op de dood van de interieurontwerper. „Ik zal nooit vergeten hoe je me altijd omarmde met lieve woorden en complimentjes”, aldus de stylist. „Lieve best geklede man van Nederland en icoon, je zal door wat je achterlaat nooit vergeten worden!” Het overlijden van Des Bouvrie schokt ook De Boers collega Fred van Leer. „Misselijk van verdriet”, deelt hij via Instagram. „Lieve Jan wat ben je een inspiratie geweest, ik voel me bevoorrecht dat ik je heb mogen kennen. Dank voor alle mooie gesprekken en liefde, voor mij sta je op eenzame hoogte!”

Humor

De interieurontwerper inspireerde ook Mick Harren. De volkszanger neemt op Twitter afscheid van een „icoon, held, inspirator en vriend.” „Maar met name een heel goed mens met een hart van goud, die iedereen het beste gunde. Een man met een geweldige dosis humor. Integer en oprecht, een grootheid en voorbeeld.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gebroken wit

Radio-dj Michiel Veenstra maakt in zijn reactie op het nieuws een knipoog naar Des Bouvries voorliefde voor wit. „Nederland is gebroken wit.” Veenstras collega Wouter van der Goes noemt Des Bouvrie een „iconische vent.” „Zie hem nog met zo’n heel luxe stift een heel interieur schetsen in TV Woonmagazine”, schrijft de dj op Twitter. RTL Nieuws-presentator Jan de Hoop reageert met „dat is schrikken.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen