Een weekendje amateursport op de laptop: vier livestreams tegelijk volgen valt niet mee

Thuis livestreams bekijken tijdens een sportweekend zonder publiek.© Foto Mediahuis

Robert Berkeley

Geen publiek welkom bij de sportwedstrijden deze weken. Gelukkig zijn daar nog de livestreams. Lekker warm thuis, bakje koffie erbij, en waarom zou je je als sportliefhebber dan beperken tot één wedstrijd?

13.45 uur

Het koffieapparaat pruttelt, installeren achter de laptop en wat leuke potjes zoeken om deze middag te volgen. Van OFC zag ik van de week al voorbijkomen dat er een livestream zou zijn en een vriend van me, Westzaner Pieter-Jaap Haarhuis, liet weten dat zijn hockeywedstrijd ook live te volgen zou zijn. Al googelend kom ik erachter dat veel sport níet online te zien is, maar uiteindelijk vind ik toch twee (hopelijk) leuke wedstrijden: nog een voetbalpotje (JVC-IVV) en een tafeltennisduel in de eredivisie vrouwen tussen VTV en Den Helder. Ach ja, waarom niet?

14.02 uur

JVC heeft afgetrapt in Julianadorp. Ondertussen wordt in Nieuwegein de pingpongtafel grondig schoongemaakt. De omroeper in de zaal vraagt een ’extra applaus voor de scheidsrechters dames en heren, aangezien het de week van de scheidsrechter is’. Aan wie hij dat applaus vraagt, zo zonder publiek, is niet duidelijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

14.22 uur

Het tafeltennis trekt de aandacht, waar een redelijk spannende openingspartij bezig is terwijl bij JVC-IVV nog niks boeiends te zien is geweest. Eens even kijken of er bij OFC al wat staat te gebeuren: ja, inmiddels staat de camera op een leeg veld gericht.

14.31 uur

’Namens het bestuur van OFC heten wij de kijkers, de bezoekende partij en het arbitrale trio van harte welkom’, meldt de omroeper in Oostzaan. En dan is er ineens veel reuring op de laptop, want het geluid bij de livestream van OFC-Groene Ster is luid en je hoort spelers en trainers hard schreeuwen.

14.39 uur

’1-0’, wordt er gezegd. Heb ik iets gemist? Nee, het blijkt iemand in de buurt van de OFC-camera die de tussenstand bij Ajax of AZ doorgeeft. Welke van de twee, daar blijft wat onduidelijkheid over bestaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

14.44 uur

Spektakel bij het pingpong. Emine Ernst van VTV staat met 10-4 voor in de beslissende vijfde set, maar Shuohan Men van Den Helder zet een eindsprint in en wint met 12-10. Woest slaat de VTV-speelster het balletje het net in, maar daarna geeft ze toch sportief een ’boks’. Ineens gebeurt er op dit moment van alles, want bij OFC heeft Bilal el Amrani de 1-0 gescoord en de hockeywedstrijd Purmerend-Westerpark is begonnen met al heel snel een doelpunt voor de Amsterdammers. Nauwelijks te zien van veraf, eigenlijk zie je alleen gejuich. Rust bij JVC-IVV, na een (voor de laptopvolger althans) oersaaie eerste helft.

15.03 uur

Twee strafcorners voor Purmerend (dat inmiddels 0-2 achterstaat) en die zijn te zien op een camera van dichtbij, dus leuker om te kijken. JVC-IVV begint weer.

15.18 uur

IVV heeft zowaar gescoord! Het lijkt op een kopbal uit een corner maar ik heb die gemist omdat OFC ook in de aanval was.

15.26 uur

Rustsignaal bij hockey, OFC zit ook in de kleedkamer en bij tafeltennis is net een set afgelopen. Ideaal moment voor een toiletbreak, al zie ik tijdens het opstaan uit mijn ooghoek nog wel een vlammend schot van IVV en dito redding van de JVC-keeper. Oké, nu even snel naar de wc.

15.35 uur

De tweede helft is net begonnen en OFC heeft zijn tweede goal erin liggen, weer El Amrani. Bijna tegelijkertijd scoort Westerpark uit een strafcorner de 0-3 en beleeft hockeyend Purmerend geen leuke middag, zo is duidelijk. Op Joost Dekker en Rogier van Koningsbruggen na dan, twee oud-spelers van de thuisclub die nu bij Westerpark spelen.

15.51 uur

JVC-IVV is klaar, IVV 0-1 gewonnen en blij dat die voorbij is want er viel erg weinig te beleven. Groene Ster is op 2-1 gekomen, geheel tegen de verhoudingen in als je de Oostzaanse camerabeelden mag geloven.

16.05 uur

Ik schrik soort van wakker als bij OFC wordt gemeld dat El Amrani, mogelijk straks de matchwinner met twee treffers, wordt gewisseld. De vermoeidheid slaat toe: ik hoor de pingpongbal, af en toe een stick tegen een bal en bij OFC harde wind en geschreeuw, maar kom erachter dat ik eigenlijk naar de schermen aan het staren ben zonder echt te kijken. Het is lastig om geconcentreerd te blijven en ik ben toe aan frisse lucht.

16.10 uur

Er gebeurt weer eens wat bij de al een half uur geleden besliste hockeypartij, Westerpark scoort zijn vierde van de middag en een paar minuten later is het klaar. Alleen nog OFC en pingpong om in de gaten te houden, veel overzichtelijker!

16.18 uur

Groene Ster scoort in de 88e minuut de 2-2 en binnen een minuut ook de 2-3. ’Tjonge jonge, on-ge-lo-fe-lijk’, moppert een stem op de achtergrond.

16.22 uur

De scheids fluit af, OFC heeft verloren en de camera draait snel weg van de chagrijnige Oostzaanse gezichten naar het scorebord, waar de uitslag al weg is gehaald. En rust op de computer, waar het veel relaxter is om maar één livestream te bekijken in plaats van vier. Misschien was geluid aan bij alle vier de schermen ook niet de meest verstandige keuze...

17.15 uur

De superspannende slotpartij is afgelopen. Sanne de Hoop (VTV) verliest met 10-12 de beslissende set, smijt haar batje en handdoek weg en Den Helder wint met 4-2. Het livestream middagje zit er gelukkig op, tijd om eindelijk even die frisse neus te halen.

karakteristiek

ClubClubX-X

Wedstrijdkarakteristieken Wedstrijdkarakteristieken

Wedstrijdkarakteristieken

Wedstrijdkarakteristieken

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen