De 250 woningen die woningcorporatie Ymere in de Haarlemse Slachthuisbuurt renoveert zijn ’pilot’ voor circulair bouwen

Bavodorp is gebouwd tussen 1917 en 1920 en Ymere renoveert er de komende jaren ongeveer 250 huizen. Alle woningen krijgen een nieuwe fundering en worden aan de buitenzijde vernieuwd.

Bavodorp is gebouwd tussen 1917 en 1920 en Ymere renoveert er de komende jaren ongeveer 250 huizen. Alle woningen krijgen een nieuwe fundering en worden aan de buitenzijde vernieuwd.© Foto Ymere

Linda Gottmer
Haarlem

De woningen in Bavodorp - in de Slachthuisbuurt in Haarlem - die de komende jaren gerenoveerd worden, zijn een pilot voor circulair bouwen. Circulair bouwen an sich is niks nieuws, maar het feit dat bij de renovaties in Bavodorp gesloopte onderdelen gelijk op de bouwplaats omgezet worden in nieuwe materialen voor dezelfde huizen, is uniek. Dit laat woningcorporatie Ymere, eigenaar van de huizen, weten.

Een woning renoveren met materialen die anders waren weggegooid of verkocht. Ymere probeert dat in Bavodorp zo veel mogelijk te doen. ,,De gemeente Haarlem liet ons weten enthousiast te zijn en wilde Bavodorp daarom als pilot dienen voor circulair bouwen”, zegt Hester ten Zijthoff, projectmanager van Ymere.

Bavodorp is gebouwd tussen 1917 en 1920 en Ymere renoveert er de komende jaren ongeveer 250 huizen. Alle woningen krijgen een nieuwe fundering en worden aan de buitenzijde vernieuwd.

Dakpannen recyclen

Tijdens de renovatie worden onder andere betonnen dakpannen vervangen door keramische. De oude dakpannen worden vervolgens vermalen tot gruis en vermengd met cement. Hierdoor ontstaat een betonmengsel dat voor dertig procent uit gerecycled betongranulaat bestaat.

Bij de renovatie van de woningen wordt dit beton vervolgens voor de werkvloer onder de nieuwe fundering gebruikt. Dit terwijl normaal voor deze werkvloer vaak schuimbeton of tempex gebruikt wordt, vervuilende materialen. ,,Deze circulaire aanpak is net zo betaalbaar”, stelt Ten Zijthoff. ,,Dit komt omdat we de afvoerkosten van de grond besparen.”

53 koopwoningen

De woningen in Bavodorp worden tot circa 2023 in fases gerenoveerd. In totaal gaat het om circa 250 eengezinswoningen, waarvan 53 woningen bestemd zijn voor verkoop. De verkoop van deze woningen zal plaatsvinden in 2019, 2020 en 2023.

,,We gaan ook de oude houten vloerbalken opnieuw gebruiken”, aldus Ten Zijthoff. ,,De balken van de vloeren op de begane grond zijn nog redelijk goed, omdat deze in de jaren 80 nog vervangen zijn. Ze gaan dienen als vloer voor vlieringen. Normaal zou het hout direct doorverkocht worden, maar nu kan het binnen het project blijven. In het Rozenprieel in Haarlem is dit ook al gedaan.”

Haarlem heeft als doelstelling om in 2040 een circulaire stad te zijn. Met de woningcorporaties zijn prestatieafspraken gemaakt om circulair bouwen te stimuleren.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen