Premium

Staten vergaderen digitaal, Hotel Zuiderduin voorlopig weer even ’provinciehuis’ af

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk in de lege zaal die in Hotel Zuiderduin is ingericht voor de Provinciale Statenvergaderingen.
© jjfoto/Vincent de Vries
Haarlem

Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee, dat vanwege de coronacrisis vanaf september dit jaar de vergaderingen van Provinciale Staten onderdak verschaft, is voorlopig weer ’provinciehuis’ af. De strenge maatregelen die het kabinet maandag afkondigde noopten commissaris van de Koning Arthur van Dijk te besluiten dat de Statenvergadering van maandag 5 oktober digitaal plaatsvindt, nadat hij dinsdag het presidium daarover raadpleegde.

In het presidium zitten de voorzitters van de elf Statenfracties, of hun plaatsvervangers. De meningen over maandag fysiek vergaderen of digitaal waren verdeeld. Maar juist die verdeeldheid deed Van Dijk overhellen naar de optie digitaal vergaderen. ,,We gaan niet stemmen over deze kwestie, mijn uitgangspunt is dat iedereen zich veilig moet voelen om deel te nemen aan het democratisch proces.’’ Zodra een of meer fracties dat niet doen, was voor hem duidelijk wat besloten moest worden.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen