Premium

Tegenhouden lukte niet, dus toen hun huis omringd werd door windmolens is Rixt de Boer met haar gezin verhuisd. Weg van het windpark

Zicht op vier ECN-molens in het testpark in de Wieringermeer, aan de noordzijde van de Schervenweg.
© Foto Arno de Vries
Wieringerwerf

,,Als ik zou moeten samenvatten welke impact Windpark Wieringermeer op ons heeft gehad dan is één woord genoeg: onmacht”, zegt Rixt de Boer. Het leidde ertoe dat ze samen met haar gezin verhuisde van de Oostermiddenmeerweg in Wieringerwerf, waar het agrarisch bedrijf nog wel doordraait, naar een andere plek in de polder.

Het is het geluid van het windmolentestpark van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), iets minder dan een kilometer van hun voormalige woning, dat de hevige overlast veroorzaakte. ,,Sinds de inbedrijfstelling van een testturbine van Alstom, heb ik ervaren dat je geluid inderdaad niet hoeft te horen, maar wel kunt voelen. Het is te vergelijken met het gedreun dat je in je lichaam voelt als je naast een geluidsbox staat op een popconcert. Dit is overigens een van de heel weinige keren geweest dat de omgevingsdienst wel heeft gehandhaafd, de windturbine is toen een poosje stilgezet.”

Meer nieuws uit Noordkop

Meest gelezen