AZ laat eerste competitiezege diep in blessuretijd door de vingers glippen in Sittard [video]

Jeroen Haarsma
Sittard

AZ heeft de eerste competitiezege van het seizoen door de vingers laten glippen. In Sittard kwam Fortuna diep in blessuretijd nog op gelijke hoogte: 3-3.

Zian Flemming was met zijn tweede doelpunt van de avond na bijna 96 minuten spelen de kwelgeest voor AZ.

Hij passeerde doelman Marco Bizot in de korte hoek en maakte daarmee de comeback van Fortuna compleet; tien minuten voor tijd stond AZ nog op een comfortabele 1-3 voorsprong.

Noodlot

Net als vorige week tegen Zwolle sloeg het noodlot voor AZ al vroeg in de wedstrijd toe. In de eerste wedstrijd van het seizoen was het wegsturen van Calvin Stengs een tik in het gezicht, zaterdagavond kwam de vroege 1-0 voor Fortuna hard aan.

De doorgebroken linksachter Owen Wijndal meende recht te hebben op een strafschop na een zetje in de rug, maar twintig tellen later lag de bal ineens in het doel van AZ.

Fortuna-middenvelder Zian Flemming haalde van afstand fraai uit, doelman Marco Bizot had geen kans.

Zodoende kwam AZ ook in de vierde officiële wedstrijd van het seizoen met 1-0 achter. Eerder gebeurde dat tegen Viktoria Plzen (3-1 winst na verlenging), Dinamo Kiev (2-0 verlies) en PEC Zwolle (1-1).

AZ ging op zoek naar de gelijkmaker – met succes. Een fraaie aanval over links leidde tot een lage voorzet die via de kluts voor de voeten kwam van Dani de Wit. Hij kon makkelijk scoren van dichtbij.

(Tekst gaat door onder de foto)

AZ, dat het moest doen zonder Oussama Idrissi, Calvin Stengs, Jordy Clasie en Ron Vlaar, had veel de bal en kreeg de beste kansen. Myron Boadu kon zijn ploeg vlak voor rust op voorsprong schieten, maar hij faalde. Ook Fortuna dacht nog voor rust opnieuw te scoren, maar een overtreding op AZ-verdediger Timo Letschert haalde een streep door dat doelpunt.

Direct na rust gaf AZ vol gas en dat was de Limburgers te machtig. Jonas Svensson en Fredrik Midtsjø vochten zich naar balbezit op de rechterflank, Fortuna-doelman Koselev kwam bij de daaropvolgende voorzet onbeholpen uit zijn doel en zo kon Teun Koopmeiners de 2-1 binnenschieten.

Het doelpunt leidde tot grote vreugde bij trainer Arne Slot, die na de Champions League-uitschakeling en de misstap tegen Zwolle met zijn ploeg toe was aan een zege.

(Tekst gaat door onder de foto)

Marco Bizot hield AZ vervolgens met een paar knappe reflexen aan de leiding. Fortuna-verdediger Branislav Ninaj hielp AZ een handje door uit te glijden en Dani de Wit de vrije doortocht te geven. De middenvelder was onbaatzuchtig en legde af op spits Myron Boadu, die simpel de 1-3 binnenliep.

Emil Hansson zorgde er met zijn aansluitingstreffer voor dat het Fortuna-publiek weer wakker schrok en zich tijdens de slotfase fanatiek achter de eigen ploeg schaarde. Zian Flemming bezorgde AZ een dramatisch slot van de avond door diep in blessuretijd de 3-3 tegen de touwen te schieten.

Fortuna Sittard-AZ 3-3 (1-1). 9. Flemming 1-0, 23. De Wit 1-1, 52 Koopmeiners 1-2, 69. Boadu 1-3, 80. Hansson 2-3, 90+6 Flemming 3-3.

Fortuna Sittard: Koselev; Rota, Ninaj (77. Angha), Janssen, Cox (83. Dianessy); Tekie, Flemming, Smeets; Semedo (74. Hansson), Polter (77. Sambou), Seuntjens.

AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos (70. Reijnders), Letschert, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Koopmeiners; Gudmundsson (67. Sugawara), Boadu (84. Leeuwin), Aboukhlal (84. Druijf).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen