Premium

Eeuwige grafrust. Of letterlijk voor de oprukkende stad gaan liggen. Iedereen heeft zo zijn eigen motief om voor de natuurbegraafplaats te kiezen [video]

Een demonstratie begraven op de nieuwe natuurbegraafplaats Geestmerloo.
© Mediahuis/Leonie Groen

Eeuwige grafrust. Een fijne plek voor de nabestaanden om naartoe te gaan, zonder dat ze zorgen hebben over het onderhoud van een graf. Dat zijn de meest veelgehoorde argumenten van de Noord-Hollanders die al een plekje hebben gereserveerd op natuurbegraafplaats Geestmerloo in Koedijk. Zaterdag 26 september was er open dag, compleet met demonstraties graf graven, begrafenisstoet, kist (hier: mand) laten zakken, graf sluiten. Honderden belangstellenden struinden over het terrein dat nog maar net in gebruik is genomen.

Waar kom ik te liggen? Met de telefoon in de hand, met op een speciale app de coördinaten en het grafnummer, zochten Noord-Hollanders naar ’hun’ plekje. Wie er al eentje had, kon hem vinden doordat hij of zij al ergens een paaltje had geslagen. Paaltjes met een oranje kopje geven aan dat er mensen zijn die dat plekje aangewezen hebben. Paaltjes met een muntje en een nummer geven aan: ’Dit stukje grond is definitief verzegd’. ,,Ik kom te liggen naast een aardige meneer”, zegt de alleenstaande Corrie Kievith (67) uit Westzaan die met haar zus uit Castricum een plekje heeft uitgekozen, hoog, op een van de twee eilanden, met zicht op de duinen van Schoorl waar ze graag komt. Haar dochter woont in Australië en haar zoon in Amsterdam. Ze wijst op een rechthoekige molshoop naast haar paaltje. ,,Daar ligt die meneer.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen