Domper voor AZ: Uefa verandert opzet van Champions League voor jeugdteams en schuift wedstrijden vooruit

Het logo van de Uefa Youth League, de jeugdversie van de Champions League.
© Foto Uefa
Nyon

AZ verheugde zich al op de wedstrijden in de Youth League, de jeugdversie van de Champions League die eind oktober zou beginnen. Maar helaas, de Uefa heeft de opzet van het toernooi veranderd. De junioren van AZ zullen geduld moeten hebben.

AZ mag dit seizoen meedoen aan de Youth League omdat het team van onder 19 vorig seizoen bovenaan stond toen de competitie werd afgebroken. Met 18 punten uit 6 wedstrijden was AZ riant koploper in de play-offs van de eredivisie, met een grote voorsprong op FC Groningen, FC Utrecht, PSV, Feyenoord, Ajax, Heerenveen en FC Twente.

Elk jaar plaatst de kampioen van de eredivisie voor A-junioren (onder 19) zich voor de Youth League. Dit keer was dat, vanwege die koppositie in maart, AZ. Ook Ajax doet mee aan het toernooi, omdat die club meedoet aan de groepsfase van de Champions League. Alle deelnemers aan die groepsfase doen automatisch met een jeugdteam mee aan de Youth League.

Volgende week zou er worden geloot voor het toernooi en eind oktober zouden de eerste wedstrijden worden gespeeld. De Uefa heeft nu besloten de opzet van het toernooi te veranderen vanwege de moeilijkheden op het gebied van reizen in deze tijden. Voor de grote teams gelden doorgaans uitzonderingen op quarantaineregels en zij kunnen in de meeste gevallen zonder al te veel problemen reizen. Voor de jeugdteams ligt dat anders.

Maart

Het toernooi begint nu in maart volgend jaar en kent geen groepsfase meer. De 64 deelnemende clubs werken in knock-outrondes toe naar de finale.

Het toernooi bestaat sinds 2013 en werd sindsdien gewonnen door Barcelona (twee keer), Chelsea (twee keer), Red Bull Salzburg, FC Porto en Real Madrid.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen