Scholier met griepklachten in de knel door regels rond examens

Scholieren die wegens griepverschijnselen een schoolexamen niet kunnen doen, mogen deze op sommige scholen helemaal niet meer maken. Daardoor dreigt een situatie te ontstaan waarbij een leerling ondanks klachten toch naar school gaat. Voorzitter Nienke Luijckx van scholierenbond LAKS bevestigt vrijdag berichtgeving hierover door De Telegraaf.

Door de corona-uitbraak in maart zijn veel schoolexamens verplaatst naar het begin van dit schooljaar. Leerlingen kunnen de kans verliezen om zo'n examen te maken als zij niet komen opdagen. Door de strenge coronaregels echter kunnen zij zich genoodzaakt zien thuis te blijven, bijvoorbeeld als ze fysieke klachten hebben.

"Het kan zijn dat een leerling dan toch gaat, omdat die anders vreest het examen niet meer te kunnen doen. Maar met de oplopende besmettingen is dat natuurlijk iets dat wel willen voorkomen", aldus Luijckx. Volgens de scholierenbond lopen leerlingen op verschillende scholen hier tegenaan, hoewel het op andere scholen wel weer goed geregeld is. Daar mag het examen wel opnieuw gemaakt worden.

Ernstige kwestie

Het LAKS hoopt dat de VO-Raad en het ministerie van Onderwijs schoolleiders oproept dit goed te regelen. In De Telegraaf zegt de VO-raad, de koepelorganisatie voor middelbare scholen, het probleem te herkennen. De organisatie noemt het een "ernstige kwestie", omdat ze wil voorkomen dat leerlingen met klachten die op corona wijzen naar school komen.

Minister Arie Slob (Onderwijs) roept scholen op om leerlingen die ziek zijn geweest alsnog de kans te geven examen te doen. "Leerlingen moeten zich niet gedwongen voelen om met klachten naar school te gaan." Scholen moeten volgens hem "flexibel" zijn.

De bewindsman heeft hierover inmiddels ook contact gehad met de vertegenwoordigers van het voortgezet onderwijs. Zij zullen zijn oproep ook doorgeven aan scholen. Op heel veel scholen gaat het wel goed, aldus de minister.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.