Column Brian Wijker: ’AZ droeg op die dag één van de meest spraakmakende shirts uit de clubhistorie’

Hieronder staat de column van Brian Wijker, de afsluiter van de AZ Podcast van deze week. Luister de hele aflevering van deze week, onder andere over de rol van de VAR tijdens AZ-PEC Zwolle, hier of onderaan de column.

AZ opende de competitie zaterdag met een 1-1 gelijkspel tegen PEC Zwolle. Tien jaar geleden openden de Alkmaarders de competitie eveneens met een 1-1 gelijkspel, in een uitwedstrijd tegen NAC Breda.

Geen boeiende wedstrijd, maar tóch eentje die opduikt in de geschiedenisboeken. Niet vanwege een wereldgoal of ongeregeldheden op de tribune. Nee, AZ droeg op die dag één van de meest spraakmakende shirts uit de clubhistorie. Een sponsorloos shirt met een groot vraagteken erop.

Het bezorgde Erik Falkenburg een plekje in de Wall of Fame, want hij was die dag de maker van het enige AZ-doelpunt ooit in een vraagtekenshirt. Dat zal hem ongetwijfeld hebben meegeholpen in de sollicitatiegesprekken bij de vierentachtig clubs waar hij na zijn AZ-tijd voor uitkwam.

Iedereen ging ervan uit dat de vraagtekenactie van AZ een laatste noodkreet was om de door het failliete DSB Bank achtergelaten leegte op te vullen. De dag na de wedstrijd stond de telefoon van AZ-directeur Toon Gerbrands dan ook roodgloeiend. Tal van bedrijven waren prompt geïnteresseerd in het hoofdsponsorschap van de Alkmaarse club. Alsof ze in de periode ervoor onder een steen hadden gelegen.

Ze kwamen te laat, want het bleek te gaan om een marketingstunt. AZ had al een akkoord met de huidige hoofdsponsor gesloten, maar wilde het pas bekend maken bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen.

Het shirt is tien jaar na dato een beetje een mythe geworden. En ongetwijfeld een kostbaar stuk in de kast van verzamelaars van iconische voetbalshirts. De ludieke actie is tot op heden door nog geen club nagebootst. En als AZ ooit weer zonder hoofdsponsor zit, moeten ze het ook zelf vooral niet nog eens doen. Alleen dan blijft Erik Falkenburg behouden in de Wall of Fame. En dat mogen ze hem niet ontnemen.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen