Russisch Nederlands Vocaal Sextet in Wormer en Middenbeemster: ’uniek concert’ dankzij corona

Repetitie voor het ’unieke concert’, vlnr: gastmuzikant Ton Schoen, Edzo Bos, Ronald Willemsen, Igor Iofe, Irina Plyassova en Thomas Vets. Elena Bazhenova ontbreekt.
© Foto Ronald Goedheer
Wormer

Zo’n dertig jaar droomde bariton Ronald Willemsen ervan en dankzij corona werd het werkelijkheid: optreden met het Russisch Nederlands Vocaal Sextet. Het gezelschap is op 4 oktober te horen in de Maria Magdalenakerk in Wormer en op 11 oktober in de Keyserkerk in Middenbeemster.

Het zaadje voor het ’unieke concert’ werd geplant in juni. Vanwege de stevige coronarestricties moest Willemsen een concertserie voor de katholieke kerk in Uitgeest afblazen. „Op dat moment was er op cultuurgebied in het land nog niet de creativiteit om oplossingen te vinden.” Het zette de zanger – ook bekend van concerten in het Regthuys in Westzaan - wel aan het denken. Wat nu te doen? Het voerde hem terug naar eind jaren tachtig. Een uitvoering van het beroemde Neva-ensemble uit het Russische Sint-Petersburg liet bij hem een onuitwisbare indruk achter. Sindsdien koestert hij de wens om ooit eens in zo’n sextet te mogen zingen.

Ongeveer zes jaar geleden besloot Willemsen te focussen op Russische muziek. „Heel anders dan wij in het westen gewend zijn. Daar hebben ze een alfabet met 32 klanken waaronder een aantal keelklanken, bij ons is dat 26. Bij het produceren van die keelklanken moet je spieren gebruiken die als het ware liggen te sluimeren. Dus je moet een nieuwe ’spierintelligentie’ ontwikkelen. Dankzij veel a capella zingen, ontstaat er meer verfijning.”

Na de afgelasting in juni ging hij op zoek in het grote netwerk dat hij in tientallen jaren heeft opgebouwd. Irina Plyassova (sopraan), Elena Bazhenova (mezzosopraan), Thomas Vets (tenor), Edzo Bos (tenor/piano) en Igor Iofe (bariton) sloten zich bij hem aan. „Allemaal sublieme stemmen, de top van de top.” De zes worden begeleid door Ton Schoen, vaste organist van de kerk in Uitgeest.

Het programma duurt ongeveer zeventig minuten en is zeer divers. „Opera, romantiek, volksmuziek, geestelijke muziek, noem maar op.” Waaronder werk van grootheden als Mozart, Vivaldi, Tsjaikovski en Offenbach. Omdat het concert in Uitgeest binnen vijf dagen was uitverkocht, wordt het nogmaals uitgevoerd in Wormer en Middenbeemster. „En we gaan sowieso elk kwartaal drie of vier keer optreden.”

Beide concerten beginnen om 15 uur. Reserveren is verplicht via concertenwormer.nl en voor het Middenbeemsterconcert via www.ronaldwillemsen.nl

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen