Politie voorkomt confrontatie tussen twee rivaliserende jeugdgroepen, 37 tieners aangehouden in Zaandijk

© Foto: ANP

Internetredactie
Zaandijk

De politie heeft vrijdagavond 37 jongeren van twee rivaliserende jeugdgroepen aangehouden bij station Zaanse Schans in Zaandijk.

Het ging om jongeren in de leeftijd van veertien tot zeventien jaar. Ze worden onder andere verdacht van samenscholing waarbij ongeregeldheden dreigden te ontstaan.

De politie had informatie ontvangen dat er een confrontatie zou plaatsvinden tussen twee jeugdgroepen uit Assendelft en Zaandam. Eerder waren er al gewelddadige confrontaties geweest, waarbij ook wapens werden gebruikt.

Trein

Op vrijdagavond verzamelde zich rond 17.00 uur een groep jongeren op het station van Krommenie-Assendelft. In Wormerveer stapte de groep weer uit de trein, daar stonden nog meer jongens op hen te wachten. Gezamenlijk stapten ze in de volgende trein richting Zaanse Schans. Daar stapten de tieners uit. Een deel van de groep rende door de wijk, anderen bleven op het station achter.

De politie herkende de jongeren als leden van één van de jeugdgroepen en besloot de groep in te sluiten. Ondanks meerdere vluchtpogingen lukte het de tieners niet om aan de agenten te ontkomen. 22 jongeren werden aangehouden. Tijdens de fouillering werden enkele slag- en steekwapens in beslag genomen.

Prinsenstraat

Rond 20.00 uur verzamelden zich steeds meer jongeren in de Prinsenstraat in Zaandam, zij verplaatsten zich daarop naar een nabijgelegen supermarkt. Ook hier herkende de politie de tieners als leden van één van de jeugdgroepen. In totaal werden vijftien jongens en meisjes aangehouden. De groep werd meegenomen naar het politiebureau.

Op het bureau werden de ouders van de tieners geïnformeerd, zij werden verzocht naar het bureau te komen. Ook werden de smartphones van tientallen jongeren in beslag genomen. Na gesprekken met de ouders en tieners, mochten de aangehouden jongeren naar huis.

’Geweld en wapens de gemeente uit’

Namens de gemeente Zaanstad laat burgemeester Jan Hamming weten: „De afgelopen periode zijn er meerdere incidenten geweest met groepen jongeren in Zaanstad. Dat zij hun ruzies op straat uitvechten, vaak met wapens, is onacceptabel. We zijn blij dat we met deze actie een nieuwe escalatie hebben kunnen voorkomen. Maar wat ons betreft blijft het daar niet bij. We gaan actief met ouders in gesprek omdat we het contact met ouders en jongeren tot stand willen brengen en onderhouden. We willen jongeren helpen om hun kansen te benutten en bieden zorg aan, want dat is vaak ook nodig. Daarnaast spreken we de ouders en jongeren natuurlijk stevig aan en hebben onder andere een last onder dwangsom en een groepsverbod in het vooruitzicht gesteld. De volgende overtreding van de jongens en meisjes die worden opgepakt komt hun op een bestuurlijke boete van 2500 euro te staan Wij willen geweld en wapens, zeker onder jongeren, in onze gemeente zoveel mogelijk uitbannen.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.