Het snotneusbesluit en je bek houden; de leraar heeft pas alle reden om geïrriteerd te zijn | Commentaar

De premier die zich laat ontglippen dat ’voetbalsupporters gewoon hun bek moeten houden en voetbal moeten kijken’. Het is een relletje-van-niets dat het zelfs niet verdient om een relletje-van-niets te zijn.

Toch was het een memorabel moment(je), omdat Mark Rutte - de onkreukbare - een ogenblik de controle verloor. De teflon-premier was zichtbaar geïrriteerd. Wat niet gek is na een half jaar crisismanagement en een besmettingscurve als een alpencol in de Tour. Dan mag je best even je gal spuwen wanneer je fans toestaat voorzichtig de tribunes op te mogen en een deel als vanouds op een kluitje primitief gaat staan blèren.

Nee, dan de leraren in het basisonderwijs. Als er een beroepsgroep is die het recht heeft om te blèren dan zijn het onze meesters en juffen. Dat verkouden kinderen in de basisschoolleeftijd niet langer standaard worden getest, is verstandig gezien de drukte in de teststraat. Ze ook gewoon sniffend en snuivend naar school sturen, is daarentegen dwaas. Andere kinderen verkouden. Meer ouders thuis verkouden. Juffen en meesters ook verkouden.

En die moeten dan wel weer de testfiles in, zij het nu met voorrang. Het is hozen op een boot die water maakt terwijl je achter je rug zelf een nieuw groot gat slaat.

Wie uit plichtsbesef en gelukkig vaak ook uit begeestering voor de klas staat en dit risico ’mag’ lopen, heeft daarom alle reden voor boosheid. Met het snotneusbesluit zeggen Rutte en Co eigenlijk: ’Je bek houden en gewoon les geven’. Alleen is het nu geen verbale uitglijder. Er is over nagedacht.

Dat is misschien nog wel het ergste.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.