Er is maar een kleine kans dat bijzondere bezoeker zich nog een keer bij Texel laat zien. De gewone vinvis die werd gespot is op trektocht

Een volwassen gewone vinvis kan tot 23 meter lang worden.
© Foto via Kustnieuws Nederland & Europa
De vinvis werd gespot bij een offshore platform.
© Foto via Kustnieuws Nederland & Europa
1/2
De Koog

Wie hoopt nog een keer een glimp op te vangen van de gewone vinvis die zich vorige week liet zien zo’n tachtig tot honderd kilometer uit de kust bij Texel, komt waarschijnlijk bedrogen uit.

Het op een na grootste dier te wereld is vermoedelijk op doorreis, legt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn uit. Voor de winter trekken ze richting warmere streken om zich daar te kunnen voortplanten.

,,Het is geen ongebruikelijke bezoeker, maar wel echt een bezoeker. Het is geen walvissoort die standaard voorkomt in dit deel van de Noordzee. Niet zoals de bultrug, die we jaarlijks zien”, zegt Van den Berg.

(Tekst gaat door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het dier, dat wel 23 meter kan worden, werd woensdag 16 september opgemerkt en vastgelegd door de bemanning van een offshore platform. Kustnieuws Nederland & Europa plaatste de video op hun Facebookpagina.

,,Ik kreeg aan de hand van die korte fragmenten niet het idee dat het dier hulp nodig heeft. Het zag er niet mager uit en zijn gedrag zag er ook niet afwijkend uit. Maar het is wel erg bijzonder om dat dier zo te zien”, vindt Van den Berg.

Dat een levende gewone vinvis wordt waargenomen, blijkt inderdaad niet vaak voor te komen. Dit jaar zijn enkel dode exemplaren gemeld, volgens de website waarneming.nl. Daar kunnen betrokken instanties, onderzoekers en particulieren een zichtmelding doen.

Lees ook: Gewone vinvis, op een na grootste diersoort ter wereld, 80 kilometer boven Texel gespot in Noordzee

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.