Halve maatregelen ondergraven het coronabeleid, aarzelingen, missers en klinkklare leugens bieden het virus meer kans om op te rukken | Commentaar

In maart was er nog alle begrip voor. Het zoeken en aftasten van premier Rutte die met ’vijftig procent van de kennis, honderd procent van de besluiten’ moest nemen. Corona was tot op dat moment ook bij ons vooral bekend als de merknaam van een slap Mexicaans zomerbiertje.

Rutte keek vooral naar de buren om het kennisgat te compenseren. Toen die besloten hun samenleving op slot te zetten volgde Nederland dat spoor. Grotendeels. Want Nederland was niet echt goed voorbereid op een pandemie. Zo was er te weinig medisch beschermingsmateriaal. Mondkapjes waren dus niet nodig, volgens Rutte, die dat een intelligente lockdown noemde.

Mondkapjes in de ouderenzorg waren volgens het RIVM ook overbodig, omdat er maar kort contact met coronapatiënten zou zijn. Die richtlijn blijkt nu stilletjes te zijn aangepast. Niet omdat de inzichten veranderd zijn, maar omdat nu eindelijk voldoende medische mondkapjes beschikbaar zijn.

Testen, testen, testen was het credo in de buurlanden waar covid-19 nog enigszins onder controle bleef. Deskundigen in Nederland bevestigden nut en noodzaak ervan dagelijks in de media. En toch slaagden we er niet in de adempauze die het virus ons deze zomer bood te benutten om voldoende testcapaciteit op te bouwen.

En nu de herfst voor de deur staat denkt het kabinet de oorlog met het virus te kunnen winnen door de horeca een uurtje eerder te sluiten en het maximum aantal bezoekers van evenementen op vijftig te fixeren. En weer noemt hij die ingreep intelligent. En dat is dom. Halve maatregelen zijn niet slim. Die ondergraven het beleid.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.