Prettige voorsprong stelt bij ZAP even niets meer voor. Dus zegt trainer Dobma: ’Hier komen we deze week nog op terug’

De vreugde van Spirit na de gelijkmaker van Luc Waardenburg (9) is gelijk het verdriet dat bij ZAP wordt gevoeld door Nick Molenaar.
© Foto George Stoekenbroek
Breezand

ZAP miste tegen Spirit, op papier, een half elftal. Maar trainer John Dobma haalde dat niet aan als excuus. De pijn in dit duel zat immers elders.

De tegeltjeswijsheid aan de muur, dat een goed begin half werk geeft, wordt bij ZAP te letterlijk genomen. Vorige week verdampte tegen DSOV een 4-1 voorsprong en daarmee na de 4-7 nederlaag een vervolg in de beker. Met nu Spirit op bezoek was de marge van twee die in een sterke openingsfase was opgebouwd niet prettig genoeg als steuntje in de rug, 2-4. Dobma ,,Hier komen we deze week nog op terug.’’

Waarbij de trainer ook zijn eigen functioneren in deze ter discussie zal stellen. ,,Ik heb me zeker afgevraagd of ik soms iets niet goed kan hebben gedaan.’’ Maar Dobma hoefde zichzelf niet af te vallen. Met het schrift bij de hand waarin de komende tegenstanders worden geanalyseerd, gaf het papier hem gelijk.

Opdracht

,,De creativiteit van deze tegenstander wordt door een trio verzorgd. Dat heb ik ook in de kleedkamer verteld. Met de nadrukkelijke opdracht deze nummers elf, negen en zes geen ruimte te gunnen.’’

Maar de namen met die cijfers op de rug bepaalden niettemin de gang van zaken aan het Ceresplein. In een zee van ruimte waar vooral Jimmy Bouwhuis (6) wel raad mee wist. Hij was de architect aan wiens schoen de bal als ware werd betoverd om vervolgens alles te doen wat de spelmaker van Spirit in gedachten had.

Luc Waardenburg (9) en Jimmy Klompe (11) vormden het spitsenkoppel dat de rest van het werk deed. Of, zoals bij de 2-1 van verdediger Olivier Voetman die daarmee de terugkeer van Spirit inluidde, ergens onderweg wel in de bediening ondersteuning verleende.

Met ook hier niemand uit de Polder die hen voor de voeten liep. Niet bij de aanzet, noch bij het vervolg en al helemaal niet toen er rond de penaltystip kon worden aangelegd. Zoals er ook in het vervolg te veel fout ging in de afweer van ZAP. Waar Devlin van den Bosch zich eerst nog meerdere keren knap onderscheidde om daarna te ver voor zijn doel door een geslepen boogbal toch voor schut te worden gezet. Waarbij het balverlies van Joost Boerman de aanleiding was met dodelijke afloop.

Hoe dan ook kon ZAP de kanteling van de wedstrijd van dichtbij volgen. En geen middenvelder die zich de waarschuwingen van een, wel, goed voorbereide trainer nog kon herinneren. Daar schuifelde ZAP over het gras waar Spirit tempo maakte en vooral met verzorgd voetbal het verschil maakte.

Dat Dobma moest experimenteren omdat Marvin la Croes geschorst was waardoor Rens Langelaan zijn kans in de hoofdmacht kreeg en daar in dit gezelschap geenszins detoneerde, haalde de trainer niet aan.

Ook de absentie van de geblesseerden Niels Spaans en Mike Vink of Twan Groot die in het tweede aan moest sterken hield hij voor zich. Net als de voetblessure van David Albert. Er stond immers een elftal maar niet met de mogelijkheden die de Polder biedt. De bank bracht evenmin uitkomst. Maar nóg had er meer in gezeten. Als niet alleen Freek Vrenegoor zijn hoofd had gebruikt in de afwerking. Waar in het algemeen bij ZAP om meer boerenslimheid werd gevraagd. En, belangrijker, zo vrijgevig als de thuisclub was, wilde Spirit niet zijn.

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen