Premium

Schaamte om IVF-baby onnodig, een op de dertig kinderen komt uit laboratorium

Margarida da Avó Ribeiro dos Santos, Marieke Lambers, Erik Knauff en Frank Broekmans (vlnr) gaan het nieuwe laboratorium leiden.
© Foto Dijklander Ziekenhuis

Een kind krijgen, wordt gezien als iets heel normaals. Toch is dit voor tien procent van de stellen met een kinderwens helemaal niet zo eenvoudig. Het lukt ze niet om normaal zwanger te worden en komen bij een vruchtbaarheidscentrum terecht, waarover ook het Dijklander Ziekenhuis beschikt. In Nederland hebben jaarlijks zo’n 15.000 stellen intensieve medische hulp nodig om een kindje te krijgen.

In veel gevallen wordt het kindje alsnog op de normale manier verwekt, nadat de ouders bij een vruchtbaarheidscentrum om hulp hebben gevraagd, zegt gynaecoloog Erik Knauff van het Dijklander Ziekenhuis met vestigingen in Hoorn, Purmerend, Volendam en Enkhuizen. Als stellen via de huisarts worden doorgestuurd, worden zowel de man als vrouw onderzocht om te kijken of er iets mis is. ,,In veel gevallen is er geen duidelijke oorzaak te vinden. Dan sturen we ze terug naar huis met de boodschap het nog een tijdje te proberen. Dat is een lastig verhaal, vaak zijn die mensen al jaren bezig en willen dan niet horen dat ze het nog maar even moeten proberen. Niet zelden wordt de vrouw dan alsnog spontaan zwanger. Dat is altijd het beste.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen