Flinke meerderheid ziet geen noodzaak voor zonne-eilanden in IJsselmeer: ’Ga eerst maar eens alle daken vullen’

De vooroever bij Andijk.© Foto Henk Groenewoud

Machteld van der Lecq
Hoorn

Het plaatsen van zonne-eilanden voor de kust van Andijk zal het uitzicht op het IJsselmeer en de West-Friese Omringdijk teniet doen: dat is de vrees van bewoners van Andijk en omstreken. Omdat de gemeente Medemblik niet naar hen lijkt te luisteren, startten Dorpsraad Andijk, Dorpsraad Wervershoof en enkele andere partijen de petitie ‘Behoud het IJsselmeer’. Deze is op het moment van schrijven 2.785 keer ondertekend.

Van de 161 lezers die hebben gereaeerd op onze stelling is 77 procent het eens met de boze Andijkers. Slechts bij 37 mensen blijkt er enig enthousiasme te bestaan voor zonne-eilanden in het IJsselmeer. De rest is niet bereid om een prachtig uitzicht op te offeren voor meer duurzame energie. De meest genoemde reden hiervoor is dat er zonnepanelen op daken geplaatst zouden moeten worden, in plaats van in het geliefde IJsselmeer.

Het dak op

Jarno Vriend uit De Goorn behoort tot de groep die vindt dat zonnepanelen niet thuishoren in deze omgeving. ,,Op dit soort plekken moet je geen zonneparken willen, anders verkwanselt men de natuur. Leg eerst alle daken van bedrijven maar vol met zonnepanelen, dat lijkt mij de meest duurzame manier,” schrijft hij. Vele anderen scharen zich achter deze mening. ,,De natuur is al genoeg aangetast. Ga eerst maar eens alle daken vullen”, zegt Andijker Marco Ruiter. ,,Er zijn nog zoveel daken onbenut. Daarna zien we verder”, vindt Margreet Keesman uit Enkhuizen.

Daarnaast voeren zorgen over horizonvervuiling de boventoon. Andijker Pieter de Jong vindt dat het niet nodig is om nog meer zonnepanelen te plaatsen. ,,Het hele uitzicht van de mooie Omringdijk verdwijnt op deze manier. Met alle zonnepanelen die er nu al zijn en nog geplaatst worden, komt er meer dan genoeg energie binnen.”

Een mede-Andijker valt hem bij: ,,Het uitzicht van Andijk is prachtig. Het IJsselmeer volgooien met zonnepanelen en andere dingen zou belachelijk zijn”, aldus Eddy Fontijn. ,,Ik ben in Andijk gaan wonen vanwege het vrije uitzicht. Verder staat het hier al vol met zonnepanelen en windmolens,” voegt hij toe.

Toch zijn er ook mensen die de voordelen inzien het plaatsen van zonne-eilanden. Zij richten zich vooral op de toekomst van onze planeet en op de urgentie van de huidige klimaatproblematiek. Ron Laan uit Venhuizen verwoordt het als volgt: ,,De transitie naar duurzame energie gaat veel te traag. Uitzicht is geen mensenrecht. Een leefbare aarde wel.” ,,We willen allemaal verduurzamen, maar niet in onze eigen achtertuin. Doe toch niet zo bekrompen. Er moet iets gebeuren,” voegt Benningbroeker Jasper de Vries toe.

Investeren

Adriaan de Wit is één van de weinige Andijkers die de plaatsing van zonne-eilanden aan de kust van zijn woonplaats een goed idee vindt. ,,Als we nu eenmalig investeren in grootschalige zonne-energie, hebben we voor meer dan twintig jaar energie voor honderden huishoudens in de regio! We hebben de kennis en het geld om te voorkomen dat er meer zonneweiden of windmolens in de polder zelf aangelegd moeten worden.”

Voorstanders geven wel toe dat het plaatsen van zonnepanelen geen perfecte oplossing is. Toch wint het gevoel dat er iets gedaan moet worden om duurzame energie op te wekken.

,,Niet zeuren,” zegt Cor Langedijk uit Zwaag. ,,Wil je dan uitzicht op een kolencentrale of een kerncentrale? Of gebruik je geen stroom? Ga voor de minst slechte oplossing: plaatsen die dingen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen