Grote schoonmaak: wasrekjes en laarzen opgedoken uit over boord geslagen containers van MSC Zoe

Twee vrijwilligers laten ’de buit’ zien: troep van de MSC Zoe.
© Foto DDNZS/Joost van Uffelen
Lauwersoog

Laarzen, wasrekjes, donsjassen, elektronica, stoeltjes... Het is volgens Ben Stiefelhagen van Duik de Noordzee Schoon ruim anderhalf jaar nadat de MSC Zoe boven de Waddeneilanden 342 containers in de Noordzee verloor, helemaal niet moeilijk om nog troep van die grote milieuramp op de zeebodem te vinden.

Duik de Noordzee Schoon is vanaf begin deze week twee weken lang met elke dag ongeveer twintig vrijwilligers in touw om verloren lading van de MSC Zoe uit de zee te halen. De officiële bergingsoperatie - gecoördineerd door Rijkswaterstaat - is al enige tijd afgerond. Maar lang niet alle verloren lading van de MSC Zoe is op de kant gekomen.

Het totale gewicht van de overboord gekiepte containers plus lading bedroeg 3.257.000 kilo. Rijkswaterstaat stelde bijna een jaar geleden dat er 2.424.930 kilo is geborgen. Dat betekent officieel dat nog 832.070 kilo zoek zou zijn. Maar Stiefelhagen gaat ervan uit dat er nog steeds meer dan die officiële achthonderd ton op de bodem van de zee ligt. Bij de berging werd de uit het water gehaalde lading namelijk nat gewogen en dat vertekent nogal, aldus de expeditieleider van Duik de Noordzee Schoon.

De stichting is met twee duikschepen uit Scheveningen - de Aquila en de Bernicia - naar Lauwersoog gevaren. Van daaruit maken de vrijwilligers twee duiken per dag, op scheepswrakken die vlak bij de ondiepe zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden liggen. Achter de uitstekende wrakdelen is - zo zien de duikers - veel lading van de MSC Zoe blijven hangen. Stiefelhagen (67): ,,Ik hoop dat de Noordzee, als ik uiteindelijk stop met duiken mooier en gezonder is dan we nu vaak aantreffen.’’

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen