Dorcas biedt met zeven ton van donateurs praktische hulp in Beiroet: ’Hartverwarmend dat zovelen gedoneerd hebben’

Medewerkers van Dorcas stellen voedselpakketten samen voor getroffen inwoners van Beiroet.
© Foto Dorcas
Andijk

Christelijke hulporganisatie Dorcas in Andijk heeft de afgelopen maand ongeveer 700.000 euro ingezameld voor praktische hulp aan inwoners van Beiroet.

De actie ’Beiroet in puin’ kwam direct op gang nadat de Libanese hoofdstad op 4 augustus zwaar werd getroffen door een hevige explosie. Daarbij werd een groot deel van het havengebied beschadigd. Ook het eigen kantoor van Dorcas kwam niet ongehavend uit de ontploffingen. Geen van de medewerkers raakte gewond. Het kantoor was enkele weken niet bruikbaar. Laptops en andere inventaris raakten zwaar beschadigd.

Dorcas startte direct na de ramp met vijf andere Nederlandse christelijke hulporganisaties de geldinzamelingsactie. Die leverde al bijna anderhalf miljoen euro op, ongeveer de helft is binnengekomen via Dorcas.

„Dat geld komt vooral van onze donateurs. Daarvan heeft Dorcas er in Nederland ruim 40.000. Velen van hen doneerden een bedrag. Dat is hartverwarmend”, zegt woordvoerder Siebrand Wierda van Dorcas in Andijk. De noodhulp die kan worden geboden komt terecht bij de meest kwetsbare bewoners, zoals Syrische vluchtelingen, migranten en de armste Libanezen. Prioriteit heeft de steun aan ouderen, vrouwen, kinderen en chronisch zieken.

Vijf onderdelen

De hulp bestaat uit vijf onderdelen: voedsel, huisvesting, traumaverwerking, hygiëne en cashgeld. Veel gezinnen hadden het door de financiële crisis al moeilijk. Door de explosies zijn velen hun bedrijf of winkel kwijt geraakt. Ook zijn grote voedselvoorraden verloren gegaan. Dorcas deelt voedselpakketten uit aan de gedupeerden.

Meer dan 300.000 mensen zijn dakloos geraakt. De hulporganisatie ondersteunt bij herstel van huisvesting. Aan volwassenen en kinderen wordt traumaverwerking geboden. Voor velen waren de ontploffing, ravage en het verlies van geliefden een traumatische ervaring.

Sinds de ramp neemt het aantal coronabesmettingen toe. Dorcas geeft voorlichting over hygiëne en levert zeep en andere hygiënematerialen. Tenslotte kunnen mensen ook contant geld krijgen dat ze naar eigen goeddunken kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld eten, gezondheid, reparaties of andere zaken. Die financiële injectie steunt ook de lokale economie.

Het hele noodpakket vertegenwoordigt een bedrag van zo’n 300.000 euro. Het komt terecht bij circa 2000 mensen. Vanaf oktober start een programma voor herstel en wederopbouw op langere termijn. Daarvoor wordt het restant van het geld benut. Giften zijn nog steeds welkom. Info: www.dorcas.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen