Toch nog iets te doen op 8 oktober in Alkmaar: Tweede editie van ’Vrijstaat’ in Hal 25. Coronaproof, met ronddraaiend theater

Rob Bakker
Alkmaar

Vanwege de coronabeperkingen speelt Alkmaars Ontzet zich op 8 oktober voornamelijk digitaal af, maar broedplaats Hal 25 houdt de tweede editie van het alternatieve Ontzetevenement ’Vrijstaat’ in ere. Er is een speciale coronaproof versie ontwikkeld, waar het publiek in levende lijve bij kan zijn.

Bezoekers komen terecht in een ronddraaiend theater, waar ze kunnen genieten van live-optredens van het Gipsy Folk Trio van Benjamin de Boer. Danser en choreografe Marlieke Burghouts voert een speciale choreografie op en er is een ’aanstekelijke elektroperformance’ van de mannen van Knipøg

Het publiek wordt door jonge acteurs meegevoerd door de grote ruimte van Hal 25 en kan behalve van optredens ook genieten van eten, drinken en live-performance. Het hele evenement wordt geheel coronaproof georganiseerd.

Nieuwe traditie

Vrijstaat beleefde vorig jaar op 8 oktober zijn eerste editie. De creatievelingen van Hal 25 vonden het de hoogste tijd worden om een nieuwe traditie toe te voegen aan de folklore van 8 oktober. Het feest zou moeten draaien om de vraag ’Wat hebben we hier en nu te vieren?’ Dit alles met het doel Alkmaarders te inspireren ’wereldburgers van de toekomst’ te worden en hun horizon te verbreden.

Naast het vieren van de vrijheid heeft Vrijstaat dit jaar ’Het Nieuwe Normaal’ als positief uitgangspunt. Wat zijn de voordelen van het leven met de coronaregels? Die vraag wordt op de speciale theatrale Hal-manier beantwoord.

Het evenement begint om 17 uur en duurt tot 20.30 uur. De kaartverkoop is reeds gestart via de ticketshop van Hal 25. Aan een kaartje à €8,- zit een tijdslot vast. Op het aangegeven tijdstip wacht de bezoeker een persoonlijke ontvangst en een tour door Vrijstaat. Die belevenis duurt ongeveer een uur, een uur ’waarin je mag meemaken hoe leuk het Nieuwe Normaal gewoon kan zijn’. Kinderen zijn ook welkom.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen