Carnaval De Zilk nu al geschrapt: De Keiebijters, De Tulpkabouters, De Kaninefaaten en De Duinknijnen nemen drastisch besluit

Komend jaar geen massale carnavalsviering in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk.

Komend jaar geen massale carnavalsviering in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk.© Archieffoto Taco van der Eb

Peter van der Hulst
Noordwijk/De Zilk

Noordwijkerhout, De Zilk en in mindere mate Noordwijk vieren het carnavalsfeest in februari doorgaans op grootse wijze. Komende winter blijft het stil in de feestzalen en straten. De vier carnavalsverenigingen hebben nu al besloten een streep te zetten door de festiviteiten.

’We kunnen helaas niet anders’, laten de voorzitters van De Keiebijters, De Tulpkabouters, De Kaninefaaten en De Duinknijnen in een gezamenlijke verklaring weten. Vanwege corona kan van een goede carnavalsviering geen sprake zijn. „Gebruikelijk is dat het carnavalsseizoen start met de prinsverkiezing op en rond 11 november. De feesten die daarvoor georganiseerd worden, zijn groots en passen niet binnen de huidige RIVM-richtlijnen. In een klein besloten feestje een prinsenpaar bekendmaken is niet waar de carnavalsverenigingen het voor doen. Het carnaval moet een groot feest zijn voor jong en oud. Daarom hebben ze in onderling overleg gezamenlijk het besluit genomen om het carnaval in 2021 niet door te laten gaan”, aldus de verenigingen.

De optocht gaat daarmee voor het tweede achtereenvolgende jaar in Noordwijkerhout en De Zilk niet door. Die werd afgelopen februari op het allerlaatste moment afgelast. Toen was niet corona de boosdoener, maar een zware storm, waardoor de veiligheid van de deelnemers en de duizenden mensen langs het parcours niet kon worden gegarandeerd.

„Met het tijdig melden dat een grootse optocht met carnavalswagens niet mogelijk is, willen we voorkomen dat we op het laatste moment veel mensen moeten teleurstellen”, stellen de verenigingen nu. „Carnaval vieren zoals we gewend zijn, is dus helaas in 2021 niet mogelijk. De carnavalsvereniging blijven echter de ontwikkelingen volgen en zoeken naar alternatieven die wel kunnen om de sfeer van carnaval aan te bieden”, laten de vier organisaties weten.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen