Nieuwe poging om zekerheid te krijgen over behoud bomen op Westerdijk in Hoorn

Enkele van de populieren op de Westerdijk die de gemeente wil kappen wegens het risico op takbreuk.
© Archieffoto
Hoorn

Drie fracties in de Hoornse gemeenteraad hebben zich opnieuw opgeworpen voor behoud van bomen, liefst de bestaande dertien populieren, op de Westerdijk tussen Paardensteeg en Achterom.

GroenLinks, Hoorn Lokaal en PvdA, die al eerder raadsvragen hadden gesteld, hadden nu voor de gemeenteraad een motie gemaakt, maar die kwam dinsdagavond niet meer ter sprake omdat de vergadering rond middernacht werd beëindigd.

Petitie

Vlak voor de vergadering begon hadden leden van de Kerngroep Bomenbehoud Westerdijk (KBW) de burgemeester een petitie aangeboden, die meer dan 2600 keer is ondertekend. De gemeente wordt hierin opgeroepen de beeldbepalende Canadese populieren te laten staan en vakkundig te laten snoeien.

Een tegenonderzoek heeft volgens de kerngroep uitgewezen dat met juist onderhoud het risico op takbreuk veel kleiner is. De actievoerders vrezen een boomloze dijk.

De motie is nu doorgeschoven naar de raadsvergadering van 20 oktober. De fracties hopen dat een raadsmeerderheid zich schaart achter het verzoek om de bomen niet te kappen, maar op vakkundige wijze te laten snoeien.

Nieuwe bomen

Mocht er toch gekapt worden, dan pas na het planten van nieuwe bomen of in elk geval pas als er officieel toestemming is van dijkbeheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor die herplant. De nieuwe bomen moeten minimaal al een omtrek van 50 centimeter hebben en uiteindelijk minimaal 15 meter hoog worden.

Volgens wethouder Simon Broersma wordt de motie zeker nog in de raad besproken, vóór er gekapt wordt. Hij hoopt tegen die tijd meer te weten over de kap en het planten van nieuwe bomen. De gemeente bespreekt momenteel met het hoogheemraadschap de vergunningsaanvraag voor het planten van nieuwe bomen en een beplantingsplan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen