Weg naar kampioenenbal loopt voor AZ dood in Kiev [video]

Kiev

Het koordje waar AZ al het hele seizoen op loopt, bleek dus toch iets te dun. Een slechte voorbereiding, blessures bij bepalende spelers en een gebrek aan sterke vervangers: het was te veel van het goede. Een roemloze uitschakeling door Dinamo Kiev (2-0), in de derde voorronde van de Champions League, was het gevolg.

Geen Champions League dus, geen ultieme beloning voor het sterke vorige seizoen waarin AZ om de titel streed totdat covid-19 toesloeg. AZ moet het doen met de groepsfase van de Europa League, net als vorig seizoen. Ook mooi, maar na deze voorgeschiedenis is het dit keer niet meer dan een troostprijs.

Twee doelpunten in de tweede helft, eentje kort na rust en eentje in de slotminuten, beslisten het duel. AZ kon zeggen dat het er toch ingetuind was. Het werd door Dinamo Kiev in de waan gelaten dat het de betere ploeg was, maar trok wel aan het kortste eind. De oprisping in de slotfase, met kopballen van Dani de Wit en Myron Boadu op de lat, kwam te laat. AZ had lange tijd gedomineerd, maar was uiteindelijk niet gevaarlijk genoeg geweest.

Ja, in de eerste helft dacht Myron Boadu heel eventjes dat hij AZ op voorsprong had gezet. Na een half uurtje tikte Boadu binnen na terugleggen van Albert Gudmundsson. Boadu liep al juichend weg, maar werd teruggefloten. De bal was net over de achterlijn geweest voordat Gudmundsson hem teruglegde. Geen goal derhalve.

De actie van Gudmundsson en Boadu was een van de spaarzame opwindende momenten voor de doelen in het eerste half uur. Tot dan was het letterlijk en figuurlijk veel geschreeuw en weinig wol. De spelers, vooral die van Dinamo Kiev, deden hun uiterste best om al schreeuwend de scheidsrechter ervan te overtuigen dat er zojuist een zware overtreding op ze was gemaakt.

Zo klonk het volledig lege Olympisch Stadion, waar plek is voor zo’n 70.000 toeschouwers, dit keer als een zwembad. De kreten van de spelers galmden door het stadion. Niet alleen om de scheidsrechter te beïnvloeden, maar ook om elkaar op te peppen en aan te sporen. ‘Killen, boys, kom op! Elk duel winnen! Energie!’

Lees ook: AZ-trainer Arne Slot: ’We moeten onze plek kennen, we hebben niet vier keer de Europa League gewonnen’

Het leidde in de eerste helft wel tot spanning, maar als gezegd tot weinig opwindends. Zowel Dinamo als AZ leek geen al te grote risico’s te willen nemen, in de wetenschap dat één foutje fataal kan zijn in een alles-of-niets-wedstrijd zonder return. Verreweg het meeste initiatief kwam uiteindelijk van AZ, dat in de eerste minuten eventjes aftastte en de bal achterin rondspeelde, maar daarna de wedstrijd dicteerde.

Keeper Marco Bizot hoefde tot aan de rust zo goed als niets te doen. Toch gooide ook AZ niet alle registers open. Waar linksback Owen Wijndal wel regelmatig naar voren trok, speelde rechtsback Jonas Svensson meer met de rem erop.

Zo werd ook AZ weinig gevaarlijk. Het dreigendste moment was een uitbraak van Boadu, maar hij sloot zijn rush af met een schot dat eindigde bij de brandweerwagen, vijftig meter achter het doel bij de uitgang van het stadion.

Lees ook: Teun Koopmeiners na uitschakeling AZ in Kiev: ’Dood- en doodzonde. Onnodig’

Een onbegrijpelijke fout van Fredrik Midtsjø, kort na rust, leidde de neergang van AZ in. Op een moment dat het gevaar van een Dinamo-aanval juist geweken leek, tikte Midtsjø dicht bij het eigen strafschopgebied de bal zomaar in de voeten van Vitali Boejalski. Die had weinig tijd en ruimte nodig om de vrij staande Gerson Rodrigues te bedienen. Rodrigues, oud-speler van Telstar nota bene, schoot hoog en hard raak.

Ook in de eerste helft leed Midtsjø, strijdend als altijd, dat wel, al enkele keren slordig balverlies. Met gebogen hoofd en ongetwijfeld een flink schuldgevoel liep hij uiteindelijk na 66 minuten naar de kant. Slot wisselde hem voor spits Ferdy Druijf.

AZ probeerde het daarna nog wel, maar met nog een aanvallende wissel (Sugawara voor Vlaar) verdween langzaamaan de verdedigende organisatie. Vijf minuten voor tijd profiteerde Dinamo Kiev. Mikola Sjaparenko kopte raak na een counter.

Dinamo Kiev-AZ 2-0

49. Rodrigues 1-0, 86. Sjaparenko 2-0.

Dinamo Kiev: Boesjan; Kedzjora, Zabarni, Mikolenko, Karavajev; Rodrigues, Sjaparenko (90. Lednev), Sidortsjoek, De Pena; Soepriaga (73. Verbic), Boejalski (79. Andrijevski).

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (79. Sugawara), Koopmeiners, Wijndal; Midtsjø (66. Druijf), De Wit, Clasie; Stengs, Boadu, Gudmundsson (58. Idrissi).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen