Bol.com informeert consument voortaan duidelijk wie verkoper is

Bol.com gaat klanten voortaan duidelijker vertellen of zijzelf de aanbieder zijn van een product op hun website of dat de verkoper een partnerbedrijf is. Bij de productinformatie staat voortaan duidelijk ’Verkoop door:’.

De Autoriteit Consument & Markt had bol.com erop aangesproken, dat het voor consumenten niet altijd duidelijk was wie de de aanbieder op de website was van een product of dienst. Bol.com verkoopt namelijk niet alleen eigen producten, maar biedt ook andere verkopers de mogelijkheid hun producten te verkopen via bol.com. De ACM gaat ook andere platforms hierop de komende periode actief controleren.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: „Wie zij kunnen aanspreken is belangrijk voor consumenten. Om te voorkomen dat de consument van het kastje naar de muur wordt gestuurd, is bol.com daarover nu duidelijk op zijn website. Dit is een mooi resultaat voor consumenten. We roepen andere platforms op ook deze duidelijkheid te bieden.”

Platforms zoals bol.com hebben de verantwoordelijkheid om consumenten goed te informeren. De ACM ontving veel klachten van consumenten over bol.com dat het onduidelijk was wie de verkoper was en waar zij terecht konden voor de oplossing van hun probleem.

Uitgangspunten hierbij zijn:

· Het moet voor consumenten duidelijk zijn dat zij met een platform te maken hebben waarop verschillende verkopers actief zijn. Het platform moet duidelijk zijn over zijn rol als een consument iets koopt via het platform (bijvoorbeeld: wat is de rol van het platform als de consument een klacht heeft over een aankoop bij een andere verkoper op het platform);

· Voor de consument moet altijd duidelijk zijn wat zijn rechten zijn en wie hij daarop kan aanspreken. Daarbij is van belang dat consumenten weten met wie zij een overeenkomst sluiten: met het platform of met een ander verkoper op het platform? Zo weet de consument voordat hij iets koopt bij wie hij terecht kan als het product bijvoorbeeld niet of ondeugdelijk geleverd wordt.

· Het platform richt zijn website zo in dat de andere verkopers aan hun wettelijke verplichtingen kunnen voldoen (zoals informatie geven over hun identiteit en vestigingsadres en de voornaamste kenmerken van het product).

Oneerlijk

Naast de eisen aan de informatievoorziening moet het platform ook afspraken maken met andere verkopers op het platform over de voorwaarden die zij hanteren bij hun verkopen. Op deze manier zijn consumenten beter beschermd tegen oneerlijke handelspraktijken. Dit kan bijvoorbeeld door:

- niet zo maar iedere verkoper toe te laten op het platform en nieuwe verkopers te controleren voordat zij worden toegelaten.

- alleen verkopers toe te laten die zich houden aan de consumentenregels;

- verkopers die zich hier niet aan houden aan te spreken en sancties op te leggen als zij hun gedrag niet aanpassen.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.