Zeer grote brand in centrum van Enkhuizen, omliggende woningen ontruimd [video]

© DNP.NU
© DNP.NU
1/7
Enkhuizen

In een woning aan de Westerstraat in Enkhuizen is in de nacht van zaterdag op zondag brand uitgebroken. Zo’n 20 huizen zijn ontruimd.

De brandweer heeft de brand op een gegeven moment opgeschaald naar ’Zeer grote brand Grip 1’. De woning waar de brand woedde, staat ter hoogte van de Sleutelsteeg. De vlammen sloegen hoog uit het dak en vonken werden door de wind een heel eind meegevoerd.

Lees ook: Hond Homer is held van de straat in Enkhuizen. ’Ik weet niet hoe de brand zou zijn afgelopen als hij ons niet had wakker gemaakt’

De volledige omgeving werd afgezet door de politie en alle huizen in een straal van 30 meter eromheen zijn ontruimd door de politie. Omwonenden die hun huizen moesten verlaten zijn ondergebracht in een hotel in Enkhuizen.

De brand woedde in een oud gebouw dat is opgedeeld in twee woningen. De bewoners van het pand waren thuis, maar wisten op tijd naar buiten te komen. Een bewoner is nagekeken in de ambulance, maar uiteindelijk hoefde er niemand naar het ziekenhuis te worden gebracht.

Lees ook: Brand in Enkhuizen dupeert meerdere gezinnen. In voormalig dubbele winkelpand zitten appartementen. ’Zij zijn nu misschien dakloos, verschrikkelijk’

Het was niet gemakkelijk voor de brandweer om met een hoogwerker bij het gebouw te komen. Het gevaarte moest door de Westerstraat langs terrassen, hydraulische paaltjes en andere obstakels om bij de brandhaard te kunnen komen. Het duurde zeker anderhalf uur voordat de hoogwerker op de juiste positie stond.

Het duurde zo’n twee uur voordat de brandweer het sein ’brand meester gaf’. Het duurde echter nog wel een paar uur om het hele pand en omliggende huizen na te blussen. Bewoners van de ontruimde huizen wordt geadviseerd hun huis goed te ventileren.

Lees ook: Eigenaar van café De Slof in Enkhuizen slaat meteen alarm als hij vlak na sluitingstijd vlammen uit het dak ziet komen bij de buren. ’We hebben lopen rammen op de deuren, iedereen moest eruit’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen