Verdachte aangehouden in zaak Tamar (14) uit Marken

De desbetreffende Mazda van de verdachte in de nacht van het ongeval.

De desbetreffende Mazda van de verdachte in de nacht van het ongeval.© Foto Politie

Frederique Teillers en Kelly van Hal
Zuiderwoude/Marken

De eigenaar van de grijze Mazda die ’meer dan vermoedelijk’ betrokken is geweest bij het dodelijk ongeval op 25 juli in Zuiderwoude, waarbij de veertienjarige Tamar uit Marken overleed, is woensdag verhoord door de politie.

Dat maakte de politie vrijdagochtend bekend. De man, een 28-jarige inwoner uit Duitsland, is door tussenkomst van een Nederlandse advocaat vrijwillig naar Nederland gekomen, waarna hij is verhoord.

De politie heeft vastgesteld dat de eigenaar van de auto de bestuurder was ten tijde van het ongeval. De man wordt verdacht van het verlaten van de plaats van het ongeval. Dat is een misdrijf op basis van de Wegenverkeerswet. De bestuurder is op het politiebureau aangehouden en na verhoor teruggekeerd naar huis. De man blijft verdachte in deze zaak, maar mag het verdere onderzoek in vrijheid afwachten. Dit geldt ook voor een 25-jarige inzittende. Er wordt onderzocht of deze man ook als verdachte kan worden aangemerkt.

Hechtenis

De politie benadrukt dat ze de verdachte niet langer vast kunnen houden: ’De beslissing om de man niet langer vast te houden hangt samen met de aard van de verdenking: het verlaten van een plaats ongeval is geen strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan. De verdachte kan dus niet langer worden vastgehouden.’

’Mogelijk gevoeld’

De mannen zouden een advocaat in de arm hebben genomen, dat blijkt advocaat Boumanjal van Boumanjal en Vingerling Advocaten te zijn. Hij laat weten dat zijn cliënten inderdaad zijn aangehouden en verhoord: „Mijn cliënten waren op campingbezoek in Nederland. Daarna reden ze naar Marken.”

Volgens Boumanjal hebben de verdachten onderweg ’mogelijk gevoeld’ dat ze ergens overheen reden. Van een aanrijding zeggen de mannen niks gemerkt te hebben. Kort na dat moment stapten ze uit op een parkeerplaats en inspecteerden de auto. Zij zagen dat de auto geen schade had.

Boumanjal geeft aan dat het inspecteren niet wil zeggen dat de auto de veroorzaker zou zijn van het ongeluk. „Het klopt dat er DNA-sporen op de auto van cliënt zijn aangetroffen, maar op de auto is geen schade van betekenis te zien. Vele scenario’s staan dus nog open, waaronder het scenario dat Tamar al was aangereden of overleden en dat de huidige verdachten haar misschien daarná geraakt hebben met hun auto. Het is van cruciaal belang dat alle mogelijke scenario’s worden onderzocht. Dat neemt veel tijd in beslag, maar doet wel recht aan het schrijnende incident.”

Meer kan Boumanjal niet zeggen over de zaak: „Het onderzoek is in volle gang, en dat is alleen maar goed - de recherche doet goed werk. Ik wil uit respect voor de nabestaanden en uit belang voor mijn cliënten het politieonderzoek verder niet frustreren.”

De nabestaanden zijn volgens de politie op de hoogte gesteld van de verdenking, het verhoor en de voortgang van het onderzoek. Gedurende het lopend onderzoek, doet de politie geen nadere inhoudelijke mededelingen.

Lees ook: Familie van Tamar over aangehouden bestuurder van grijze Mazda: ’Blij met politiewerk, maar nog geen duidelijkheid’

Doorgereden

De 14-jarige Tamar overleed in de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 juli. Ze werd levenloos aangetroffen in de berm bij de Waterlandse Zeedijk in Zuiderwoude, de dijk die Marken en Volendam met elkaar verbindt. Ze bleek aangereden te zijn. De bestuurder is na de dodelijke aanrijding doorgereden.

De auto werd gezien op camerabeelden die in de nacht van het ongeluk zijn gemaakt. Door de vele tips die naar aanleiding van de oproep binnenkwamen, kwam de recherche een grijze Mazda op het spoor. De moeder van Tamar deed bij talkshow Op1 een oproep aan de dader om zich te melden. „Ze was heel zachtaardig en lief en ze is nu in de berm achtergelaten als een beest. Dit gun je haar niet. Degene die in de auto zat leeft nu misschien met wrok en diegene heeft geen leven meer. Ik kan het Tamar niet meer vragen. Kom over de brug.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen