Tegenstrijdige verhalen in rechtszaak tegen verdachten van zeer gewelddadige ontvoering van Purmerender

Purmerend

Tegen de twee mannen (allebei 41) uit Medemblik en De Goorn die volgens justitie in juli 2017 een man uit Purmerend op zeer gewelddadige wijze zouden hebben ontvoerd, mishandeld en afgeperst, zijn in hoger beroep 5 jaar celstraf en 30 maanden celstraf geëist.

Rechtbank Alkmaar sprak eind december vorig jaar beide mannen vrij van de ontvoering. Wel veroordeelde de rechtbank de Medemblikker V. tot 15 maanden celstraf voor afpersing en poging tot afpersing. Medeverdachte D. uit De Goorn werd door de rechtbank vrijgesproken.

Zowel verdachte V. als het openbaar ministerie ging tegen de uitspraken van de rechtbank in hoger beroep. V. zegt onschuldig te zijn, de ontvoering en de afpersing zouden in scène zijn gezet. De ontvoering, afpersing en de poging tot afpersing zou hebben plaatsgevonden in de periode 5 juli tot 11 juli 2017.

Softdrugs

Over de aanloop naar de ontvoering en de afpersing zijn verdachten en slachtoffer het eens. Het slachtoffer, een man uit Purmerend, was door verdachte D. benaderd om voor verdachte V. tien kilo softdrugs te verkopen voor in totaal 40.000 euro. Op 5 juli reden de drie mannen naar een woning in een flat in Rotterdamhaven in Purmerend waar het slachtoffer de drugs zou verkopen. Toen de man binnen was, werd hij plots met geweld tegen de grond geduwd, met tie-wraps vastgebonden en van de drugs geript.

Tot hier komen de verhalen van de verdachten en dat van het slachtoffer overeen. Wat er daarna gebeurt, beschrijft het slachtoffer als een nachtmerrie. Toen hij buitenkwam om te vertellen dat hij geript was, zouden de verdachten die in de auto op hem stonden te wachten boos zijn geworden. Hij wilde dat het slachtoffer hem de wiet ter waarde van 40.000 euro vergoedde. De Medemblikker zou het slachtoffer hebben geslagen, geblinddoekt in de kofferbak van een auto hebben gelegd en hebben meegenomen naar een woning waar hij werd vastgebonden op een stoel en werd mishandeld met een hamer. Pas toen het slachtoffer beloofde dat hij binnen 48 uur het geld bijeen zou hebben, mocht hij gaan. Medeverdachte D. die veel minder gewelddadig was, was er volgens de verklaring van het slachtoffer al die tijd bij.

Plan

Het slachtoffer meldde zich uiteindelijk na een paar dagen met 5.000 euro. Ondertussen was er bij de politie informatie binnengekomen dat het slachtoffer was ontvoerd en afgeperst. Op 11 juli werden V. en D. aangehouden.

De twee verdachten hebben een heel ander verhaal. Het slachtoffer zag er gehavend uit, verdachte V. was boos en bang omdat hij met een schuld van tienduizenden euro’s zat. Het drietal bedacht een plan, waarin ze de ontvoering in scène zouden zetten om geld bijeen te krijgen. In het schuurtje van D. werden foto’s van hem genomen en naar familieleden gestuurd.

,,Zo is het gegaan en niet anders. Ik heb hem met geen vinger aangeraakt”, aldus de Medemblikker V. woensdagmiddag tegen de raadsheren van het hof. Volgens de verdachte vertelt de Purmerender alleen maar leugens. ,,Hij is bang voor gezichtsverlies. Hij zit net als zijn broer al jaren in de drugs en dat wil hij verborgen houden.”

Verdachte D. beriep zich op zijn zwijgrecht. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak en verwees naar het vonnis van de rechtbank Alkmaar die zijn cliënt uit De Goorn in december ook vrijsprak van alle verdenkingen wegens onvoldoende betrokkenheid. Naast de celstraf eiste de advocaat-generaal ook een schadevergoeding voor de Purmerender van 12.000 euro. Over twee weken doet het hof uitspraak.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen