Santpoorts duingebied krijgt meer open plekken om bijzondere bloemen en kruiden een kans te geven

Door open plekken in de duinen te creëren, krijgt het duinviooltje weer een kans.
© foto Natuurmonumenten/Jowien van der Vegte.
Zanddoddegras doet het goed op kalkrijk duinzand.
© foto Natuurmonumenten/Hans Wondergem.
1/2
Santpoort-Noord

Natuurmonumenten is begonnen met werkzaamheden in het Santpoortse duingebied Duin & Kruidberg. Op meerdere plekken wordt dit najaar de voedselrijke bovenlaag weggehaald en komen er zogeheten stuifkuilen.

Met de open plekken die op deze manier worden gecreëerd, wil de natuurorganisatie de biodiversiteit verbeteren in het gebied. Door een overdaad aan groeizaam stikstof in de bodem zijn de duinen nu rijk aan Amerikaanse vogelkers, massa’s duindoorn en verschillende ruige grassoorten. Hierdoor krijgen zeldzame bloemen en kruiden geen kans en verdwijnen de daarbij horende insecten. Daar wil Natuurmonumenten verandering in brengen.

Om ervoor te zorgen dat de duinen soortenrijker en gevarieerder worden, wordt op verschillende plekken de bovenlaag weggehaald. De kalkrijke laag zand eronder wordt zo blootgelegd en kan gaan verstuiven. ,,Kleine verstuivingen zorgen voor een poederig laagje van vers zand op het duingrasland er omheen. Zo krijgen duinplanten als duinviooltje, kleverige reigersbek en zanddoddegras weer hun nodige portie kalkrijk zand’’, aldus boswachter ecologie Hans Wondergem. ,,Van nature komen er verstuivingen in duinlandschappen voor en van daaruit is er dan pleksgewijs verspreiding van kalkrijk zand. Door de grote hoeveelheid stikstof groeien die plekken hard dicht en ontstaan ze nauwelijks meer vanzelf.’’

Vogelkers

Ook wordt een deel van het duingebied ontdaan van nieuw opgekomen scheuten van de Amerikaanse vogelkers.

Volgens Natuurmonumenten zullen niet alleen bloemen en kruiden profiteren van de opengemaakte stukken in het duin, ook insecten als de blauwvleugelsprinkhaan, zandloopkevers en graafbijtjes hebben er profijt van.

Volgens Natuurmonumenten is het duinzand in Zuid-Kennemerland, door de herkomst, heel kalkrijk. Hier groeien dan ook andere planten dan in bijvoorbeeld de duinen van het Zwanenwater ten zuiden van Callantsoog of op de Waddeneilanden.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen