Ondanks een sterk defensief optreden verliest Hollandia bij debuut in de derde divisie van UNA

Vincent Schot
Veldhoven

Hollandia mocht zondagmiddag een klein uur hopen dat het debuut in de derde divisie een punt zou opleveren. In het Brabantse Veldhoven kraakte de ijzersterke Hoornse defensie toen alsnog. Na de fortuinlijke openingsgoal vanaf de stip liep UNA in de slotfase weg tot 3-0.

Met UNA trof de Hoornse promovendus direct een ploeg die de ambitie heeft om kampioen te worden en door te stoten naar de tweede divisie. Het staat in schril contrast met de doelstelling voor dit seizoen van Hollandia, dat mikt op een plek bovenin het rechterrijtje. Toch was er van die uiteenlopende ambities maar weinig te zien. De thuisclub had in de eerste twintig minuten weliswaar de overhand, maar tot écht grote kansen wist het niet te komen tegen Hollandia.

Het was niet in de laatste plaats omdat trainer Anand Jagdewsing voor rust achterin met vijf man op rij speelde. Middenvelder Boyd Stevens zakte tegen de Brabanders een linie terug en samen met Niek Reus, Nick de Wit, Marijn Ploem en Nick Kuin liet de van FC Lisse overgekomen speler er geen muis door, laat staan een speler van UNA.

Toch waren er voor rust twee schrikmomenten voor Hollandia. In de achttiende minuut ging de pijlsnelle Teun Willems in het strafschopgebied neer in een sprint om de bal met Ploem. Schouderduw, zo oordeelde de uitstekende fluitende scheidsrechter Te Kloeze. Twintig minuten later was Ploem ook betrokken bij het tweede opveermomentje. Hij speelde de bal te kort terug op Brian van der Werff, maar de doelman blikte of bloosde niet en speelde de inkomende Brian Boogers uit door de bal achter zijn standbeen langs te spelen.

Hollandia deed op dat moment inmiddels niet meer onder voor UNA. De Horinezen regen de kansen ook niet aaneen, het tegendeel was eerder waar, maar kropen wel vaker uit de verdedigende stellingen dan in de openingsfase. Het dichtst bij een treffer kwam Hollandia na twintig minuten voetballen. Via Nick Kuin, de back die in balbezit een linie opschoof en Stevens dan zijn positie links achterin zag invullen, gaf de bal voor, Bart Spil legde vanaf de achterlijn terug, maar net voordat Sonny Pronk kon koppen werd de bal weggewerkt door de defensie van de thuisclub.

Het sterke defensieve optreden van Hollandia dwong UNA om er in de rust een extra spits bij te zetten. Het zorgde direct voor een hachelijk moment voor het Hoornse doel, maar De Wit ruimde resoluut op. In de 56e minuut werd UNA in het zadel geholpen door de arbiter. Te Kloeze wees ditmaal wel naar de stip toen Ploem contact maakte met sneltrein Louisben Jagt. Van der Werff keerde de inzet vanaf elf meter van Mart van de Gevel, maar zijn ploeggenoten lieten de goalie daarna in de steek door hem niet te hulp te schieten. In de rebound was het toen alsnog raak voor de voormalig topschutter van de derde divisie.

Het was een klap die Hollandia niet meer te boven kwam. Ook defensief liet de ploeg daarna steken vallen. Het resulteerde in de 77e minuut in de 2-0 van Willems, die Van der Werff in de verre hoek passeerde en in de extra tijd was het opnieuw Van de Gevel die scoorde. Hollandia kon er aanvallend te weinig tegenover zetten om aanspraak te maken op een punt, of meer. Er was een schotje voorlangs van Pronk en een schot uit de tweede lijn van Stevens, maar dichterbij een treffer kwam Hollandia niet.

Lees ook: Tegenslagen zijn Hollandia te vaak funest. Op bezoek bij UNA verliest de Hoornse ploeg ook bij het debuut in derde divisie het hoofd na tegentreffer: ’Dat gebeurde ons in de voorbereiding ook al tegen Telstar. Een tegentreffer doet nog teveel met ons’

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen