Actie Plastic PeukMeuk in Purmerend. Vrijwilligers rapen sigarettenfilters die vol plastic zitten.

Ook in Amsterdam werden zaterdag peuken geraapt.© Reinier van Oorsouw

Van onze verslaggever
Purmerend

In Purmerend en zeventien andere gemeenten hebben vrijwilligers dit weekeinde in totaal 142.000 sigarettenpeuken opgeraapt.

Het leeuwendeel van de sigarettenfilters is gemaakt van cellulose acetaat, oftewel plastic. Volgens het Plastic Peuken Collectief, dat de actie organiseerde, belandt elk jaar ongeveer 10 miljoen kilo aan sigarettenpeuken op straat, waarvan 2 miljoen kilo terecht in het water terecht komt.

Het Plastic Peuken Collectief, waarin elf milieuorganisaties en bedrijven samenwerken, vraagt een verbod op plastic en andere schadelijke chemische stoffen in filters. Ook willen zij dat de tabaksindustrie verantwoordelijk wordt gemaakt voor dit plastic afval.

Sinds vorig jaar geldt in Europa het Single Use Plastics Directive (SUPD), waardoor producenten van plastic voor eenmalig gebruik de opruimkosten moeten betalen. Rob Buurman, directeur Recycling Netwerk Benelux: ,,We vragen aan de Nederlandse overheid om het aantal peuken scherp te monitoren, en een bedrag per peuk vast te stellen, zodat de producenten gemotiveerd worden om de peuken in het zwerfafval te verminderen. Als stok achter de deur stellen we voor dat een wettelijke doelstelling van -70% peuken in het milieu tegen eind 2023 wordt opgenomen.”

De elf organisaties hebben hierover een brief gestuurd naar Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.