Wrakstukken Broeder Isidoor geborgen: bevolking Wijdenes helpt om kust weer schoon te maken

De opruimactie van donderdagavond.
© Foto Reddingsstation Wijdenes
HEBO Maritiem is verantwoordelijk voor de berging.
© Foto Reddingsstation Wijdenes
Een shovel biedt hulp bij het opruimen.
© Foto Reddingsstation Wijdenes
Overblijfselen van de kotter Broeder Isidoor.
© Foto Reddingsstation Wijdenes
1/4
Wijdenes

Bergingsbedrijf Hebo Maritiem is vrijdagochtend vroeg een nieuwe poging gestart om het gestrande wrak van de houten haringkotter Broeder Isidoor voor de kust van Wijdenes te bergen.

Nadat slechte weersomstandigheden, de golfslag en sterke aanlandige wind het de bergers onmogelijk maakten het schip donderdagmiddag te bergen, brak de stuurhut af. Vervolgens raakte de kust voor Wijdenes bezaaid met wrakhout, jerrycans, een oude koelkast en andere rommel die het scheepvaart in problemen kon brengen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Inwoners

Dat was aanleiding voor Hebo Maritiem om materieel in te zetten om zoveel mogelijk losse onderdelen van het schip voor de kust weg te halen. De bergers werden na een oproep van reddingsstation Wijdenes geholpen door zeker dertig inwoners van het dorp. Zij sleepten de rommel van de rotsen en uit het water en verzamelden de restanten van het onfortuinlijke schip op het gras. De rotzooi wordt vandaag door het recreatieschap weggehaald.

Lees ook: Roemloos einde voor nu gezonken kotter Broeder Isidoor na jarenlange strijd: ’Dit hebben ze over zichzelf afgeroepen’ [video]

Ook de Hoornse visser, die voor de kust van Wijdenes zijn fuiken had uitstaan, is gedupeerd geraakt door het stranden van de Broeder Isidoor. Heel veel wrakhout is in zijn netten geraakt en heeft de boel beschadigd. De visser heeft vrijdagochtend de schade opgenomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Slechte staat

Ondertussen zijn duikers bezig om de restanten van de Hoornse haringkotter zo heel mogelijk van de bodem te lichten. Een hele klus, denkt Klaas Scheffer van Hebo Maritiem. Het schip is in zeer slechte staat. Het werk zal zeker nog de hele dag in beslag nemen. Breekt de Broeder Isidoor alsnog in stukken op de bodem, dan zal volgens Scheffer een kraanschip met poliepknijper moeten ingeschakeld.

De restanten van de Broeder Isidoor worden naar Lelystad gebracht. Omdat het schip in de vaarroute is gestrand laat Rijkswaterstaat nog een bodemscan doen.

Lees ook: Haringkotter Broeder Isidoor zinkt voor Wijdenes, twee personen en hond door reddingsbrigade in veiligheid gebracht

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen