Gemeente Bergen neemt parkeerterreinen Hargen en Schoorl in erfpacht over van Staatsbosbeheer: ’Buffer op drukke dagen’

Het parkeerterrein in Hargen op een rustige dag.
© Archieffoto
Hargen/Schoorl

De gemeente Bergen gaat de parkeerterreinen in Hargen aan Zee en bij de Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg beheren en exploiteren. Bergen verkrijgt de terreinen in erfpacht van Staatsbosbeheer.

Volgens verantwoordelijk wethouder Erik Bekkering is de overdracht een belangrijke verandering voor de bezoekers van het strand en de duingebieden. ,,Deze parkeerterreinen vormen een buffer op drukke dagen. Iedereen kan hier parkeren tijdens een bezoek aan onze stranden en duingebieden, niet alleen als je op bezoek bent bij Staatsbosbeheer.”

Erfpacht

Staatsbosbeheer ontvangt straks van de gemeente Bergen jaarlijks een erfpacht van 74.000 euro. Dat is volgens de gemeente een marktconform bedrag. De gemeente krijgt daarmee volledig beheer en zeggenschap over de parkeerterreinen. Parkeren kost nu aan de Oorsprongweg 1,95 per uur en 12 euro per dag. Dat is hetzelfde tarief als in de rest van de gemeente geldt. In Hargen is het maximum 6 euro per dag.

Staatsbosbeheer laat het bedrag volgens de gemeente volledig ten goede komen aan natuurbeheer en recreatieve voorzieningen in het gebied en het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Volgens Riena Tienkamp, hoofd Staatsbosbeheer Noord-Holland, is er door de overeenkomst ’voor tenminste dertig jaar een goede oplossing voor de parkeerterreinen’.

De gemeente gaat eerst onderhoud plegen aan parkeerterrein Hargen, en wil meteen onderzoeken of het terrein ook voor andere activiteiten naast parkeren gebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor zonnepanelen en faciliteiten voor fietsers.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen