’Klankwerpers’ laten muziek zien en jongleren horen

Arthur Wagenaar (links) en Guido van Hout vinden ’een heel nieuw genre’ uit.© Foto Quinten Swagerman

José Pietens
Zaandam

In hun nieuwe voorstelling ’Sounds like juggling’ maken Arthur Wagenaar uit Zaandam en Eindhovenaar Guido van Hout ’muziek zichtbaar en jongleren hoorbaar’. Zondag 13 september doen ze try-outs bij Bind op het Hembrugterrein.

Ze doen hetzelfde, maar dan precies andersom. Arthur studeerde af in muziek en deed het jongleren erbij, Guido volgde een opleiding jongleren en deed daarnaast een studie musicologie. Ze maakten samen al twee voorstellingen waarin muziek en circus werden gecombineerd, maar niet eerder waren de twee disciplines zo versmolten als in ’Sounds like juggling’, zegt Arthur.

De componist, muzikant en muziektechnoloog houdt van experimenteren. Vorig jaar maakte hij bijvoorbeeld een smartphone-voorstelling, waaraan bezoekers met hun eigen smartphones mee konden doen. Nu vindt hij met Guido ’een compleet nieuw genre uit’. Voor ’Sounds like juggling’ werken ze samen met Dianne Verdonk en Aleš Hrdlička. Klankwerpers noemen ze zich, of muziekjongleurs. Basis van de voorstelling zijn de nieuwe uitvindingen en vondsten die ze hebben gedaan. Ze bedenken nieuwe instrumenten waarmee je kunt jongleren en ontdekken jongleerattributen die geluid maken. Bij elkaar zijn er tientallen ballen, clubs, trommels, stokken en pois (een soort koorden, red.), zegt Arthur. „Een enorme speeltuin vol nieuwe objecten die zoemen, rammelen, ratelen en zingen. Zoals een speakerbal met speakers en bewegingssensoren, een enorme knikkerbaan en een ’martial arts’-achtige stok met elastiek, die gaat zoemen als je ermee draait.”

Arthur kan bij wijze van spreken geen voorwerp voorbij lopen zonder te checken of en welk geluid het maakt. In alledaagse voorwerpen schuilen verrassende klanken, merkte hij. „Als je gewone postelastieken in de rondte laat spinnen, klinken ze als een soort drone of rare, zoemende beesten. Een van mijn favorieten is de ballon met moertjes erin. Laat je die draaien, dan krijg je het geluid van een racewagen. Heel leuk, al is wel een klein risico dat de ballon uit elkaar klapt.”

Hoewel Arthur de componist is en Guido de jonglerograaf, maken ze voor ’Sounds like juggling’ allebei composities en jonglerografieën (choreografieën voor het jongleren). De voorstelling gaat over patronen. „Over patronen in jongleren, in muziek en in het leven. Over de kracht en de schoonheid van patronen, maar ook over het vastzitten in patronen en vooral het doorbreken van patronen, een kunst die belangrijker is dan ooit. Losraken van vaste patronen is bijvoorbeeld essentieel om de corona-crisis door te komen.”

Info

’Sounds like juggling’: zondag 13 september, 17 en 20 uur bij Bind (Middenweg 107, Zaandam). Kaarten via www.bijbind.nl

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.