Haringkotter Broeder Isidoor zinkt voor Wijdenes, twee personen en hond door reddingsbrigade in veiligheid gebracht

© Foto’s: Reddingstation Wijdenes

© Foto: Reddingstation Wijdenes

© Foto: Reddingstation Wijdenes

© Foto: Reddingstation Wijdenes

1 / 4
Internetredactie
Wijdenes

De Broeder Isidoor, de houten haringkotter die de afgelopen jaren in de Hoornse haven lag te verkrotten, is woensdagmiddag gezonken in de buurt van Wijdenes.

Het schip was omstreeks 17 uur onderweg van Hoorn naar Harlingen met aan boord twee personen en een hond. Voor de kust van Wijdenes werd er een groot gat in de romp ontdekt dat niet te verhielpen viel voor de bemanning. De twee kozen er daarop voor om naar het ondiepte voor Wijdenes te varen. De reddingsboten van Wijdenes, Enkhuizen en Hoorn werden gealarmeerd door de Kustwacht, omdat het schip fors water maakte.

Snel na de alarmering was reddingsboot De Gooier als eerste ter plaatse bij de kotter. Een berger arriveerde later. Er stond op dat moment 1,5 meter water in het schip. De bergingspompen werden ingezet om het vele water weg te krijgen.

© Foto: Reddingstation Wijdenes

Vanwege de kans op kapseizen en de conditie van het schip, werd uiteindelijk besloten om te stoppen met pompen. De reddingboot van Hoorn heeft de opvarenden en de hond terug naar Hoorn gebracht.

© Foto: Reddingstation Wijdenes

Rijkswaterstaat heeft het schip gemarkeerd met een schitterlicht en Centrale Meldpost IJsselmeergebied neemt de positie mee in de waarschuwingsberichten.

© Foto: Reddingstation Wijdenes

Het is niet bekend wie de opvarenden waren. Tom van het Kaar kocht het schip en legde het in 1987 in de haven van Hoorn, met de bedoeling het te restaureren. Hij verloor zijn baan, had het geld niet meer om zijn plannen uit te voeren en het schip verviel zienderogen. De gemeente wilde het voor de sloop laten afvoeren, maar er kwamen in april dit jaar twee kopers uit Friesland die 5000 euro boden voor de Broeder Isidoor. Hoe dat verder is afgelopen en of het de Friezen waren die woensdag onderweg waren, blijft vooralsnog onduidelijk.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen