Informatiebijeenkomsten over kabels trekken voor windenergie bij Wijk aan Zee

De aanleg van een 380kV kabel.
© Archieffoto
Wijk aan Zee

In oktober start netbeheerder Tennet met het leggen van kabels op land in verband met de aansluiting van windparken op zee op het 380kV-netwerk. Dat werk zal goed zichtbaar zijn rond Wijk aan Zee, vandaar dat Tennet er een informatiebijeenkomst over houdt. Deze heeft plaats in Dorpshuis de Moriaan op maandag 14 september.

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via de website www.netopzee.eu via de detailpagina over hollandse kust noord (https://bit.ly/3hOPNmQ)

Tennet bouwt de komende jaren aan een transformatorstation aan de Zeestraat tussen Wijk aan Zee en Beverwijk. Daarop worden in eerste instantie twee windparken op zee aangesloten. Dat gaat met vier dikke kabels die op de grens van Wijk aan Zee en Heemskerk op het strand aan land komen. die kabels gaan grotendeels onder de grond, buitenom richting de Zeestraat. Op enkele plaatsen moeten de kabels aan elkaar worden gelast, zoals op het strand en op de parkeerplaats aan de Meeuwenweg. Daar zal langere tijd gewerkt worden.

In een later stadium wordt een derde windpark aangesloten op het transformatorstation, deze kabels zullen aan de zuidkant van het kustdorp aan land komen.

De bijeenkomst is bedoeld om de omwonenden van deze zogenoemde ’werklocaties’ gedetailleerd toelichting te geven, laat Tennet weten. ’Ook is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen en het doen van suggesties.’

Corona

In verband met de coronarichtlijnen heeft Tennet ervoor gekozen om meerdere bijeenkomsten te houden in plaats van een grote bijeenkomst. Op maandag 14 september zijn er van 14 tot 17 uur drie inloopmomenten en daarna nog drie van 18.30 tot 21.30 uur. Telkens dus drie inloopmomenten per dagdeel die elk een uur duren. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor zo’n blok van een uur.

Als back-up wordt bij inschrijving ook direct gevraagd naar een tweede voorkeurstijdstip op donderdag 17 september, voor het geval dat de inloopmomenten op de maandag allemaal vol zijn.

Vanaf het nog te bouwen transformatorstation moeten de 380kV-kabels worden aangesloten op het hoogspanningsstation nabij het Gooiland vlakbij de A9. Daarover zal in een later stadium meer informatie naar buiten worden gebracht.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen