In coronapotje voor culturele instellingen zit in Hollands Kroon zo’n 75 mille. Theo Meskers: ’Ik heb begrepen dat het voor een aantal dorpshuizen wel spannend begint te worden’

Anna Paulowna

Culturele instellingen en dorpshuizen in Hollands Kroon kunnen bij aantoonbare ’coronaschade’ een beroep doen op het provinciale potje noodfonds sociale infrastructuur.

In het potje is voor de hele provincie 3,3 miljoen euro beschikbaar. Met de gemeenten is afgesproken dat ze 35 procent van de uitgaven voor hun rekening nemen. Voor Hollands Kroon is via de provincie zo’n 75 mille beschikbaar. Gaat dat bedrag op dan dient Hollands Kroon zo’n 25 mille uit de gemeentelijke geldkist te plukken, aldus wethouder Theo Meskers.

Impact

In gesprekken met culturele instellingen hoort Meskers dat de financiële situatie nog niet zorgelijk is. Wel is de impact voelbaar van het sociaal arme coronaleven: de verbinding met het publiek die is weggevallen, de verschraalde ontmoetingen tussen de betrokkenen bij de culturele instellingen. Die leegte begint op het gemoed te drukken, maakte Meskers vrij vertaald duidelijk.

Meskers: ,,Naarmate corona langer gaat duren, zal de zorg om de instellingen toenemen. Ik heb begrepen dat het voor een aantal dorpshuizen wel spannend begint te worden.’’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.