Bewegend Verleden: KNRM-reddingboot Ubbo uit Egmond aan Zee [video]

Statig wordt reddingboot Ubbo voortgetrokken over de strandopgang van Egmond aan Zee. Voorop loopt een lid van de bemanning in de zo kenmerkende kleding. Achter de duinen nog net zichtbaar het bekende Lido.

Een auto rijdt nog snel voorbij over de Boulevard Zuid terwijl in de verte de tractor met daarachter de reddingboot aan komen rollen. Vanuit de richting van het Pompplein over de Voorstraat.

De rupstractor in volle glorie. De Engelse machine draagt de naam ‘Zeeleeuw’ en heeft jaren trouwe dienst gedaan. Ook hij staat nu te genieten van een welverdiend pensioen in het reddingmuseum te Den Helder.

1 / 7
Jesse van Dijl
Egmond aan Zee

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: Helden van de Noordzee. KNRM-reddingboot Ubbo uit Egmond aan Zee wordt naar zee gebracht, circa 1960.

De reddingmaatschappijen hadden het de afgelopen maanden weer druk. Wat moeten we ze voor al hun goede werk toch dankbaar zijn. Jaar in, jaar uit staan ze paraat om hulp te bieden waar nodig.

Zo ook op de post van Egmond aan Zee. Wat een indrukwekkende geschiedenis kent deze club. Denk maar eens aan Jaepie Jaepie of alle avonturen van reddingboot Ubbo en haar bemanning.

Deze reddingboot werd in 1958 in gebruik genomen en staat heden ten dage te pronken in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers te Den Helder.

(Tekst loopt door onder de video)

Sjoerd Dijkstra, loodgieter van beroep en tevens brandweercommandant van Egmond aan Zee, filmde omstreeks 1960 met zijn 8mm-camera een tewaterlating van de Ubbo.

Mooie zwart-wit beelden tonen hoe het schip door het dorp, over de strandopgang en via het strand in het zeewater werd gelegd om vervolgens dwars door een hoge branding naar de horizon te varen. Bij vlagen bijna een soort van processie en wat een stoere zeebonken!

Lees ook Contact met de Egmonden 18 september 1974: Ubbo moest uit op 25-jarig huwelijksfeest van de schipper

Lees ook: Contact met de Egmonden 6 juni 1963: Loos alarm voor Ubbo

Lees ook: Contact met de Egmonden 12 februari 1975: Cor Mooij en Marcel Overmeijer door Ubbo uit zee gehaald

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.