Naar het Zaantheater of toch met de boot naar Amsterdam? (luchtfoto)

Foto Wim Egas Luchtfoto Zaantheater 08-2020

Foto Wim Egas Luchtfoto Zaantheater 08-2020© Foto Wim Egas

Ronald Massaut

Het Zaantheater is met doorgaans 280 voorstellingen het culturele hart van Zaanstad. Zonder andere locaties en initiatieven te kort te doen, een actief theater maakt van een ’dorp’ een levendige stad.

Tijdens de ’lockdown’ - woord van 2020? - moest ook het Zaantheater verplicht sluiten. Voorstellingen werden afgezegd, verschoven en geplande evenementen geannuleerd. Inmiddels zijn de bezoekersregels zo ver opgerekt en de veiligheidsmaatregelen efficiënt ingepast in het theatergebouw, dat er weer een echt theaterseizoen kan zijn. Vrijdag begint de algemene kaartverkoop van het nieuwe seizoen, woensdag kunnen de ’Vrienden van het Zaantheater’ als eerste hun toegangskaarten bestellen.

Toch zal het nieuwe theaterseizoen nog niet zijn als ’vanouds’. In verband met de 1,5-metermaatregel kunnen er in de grote Albert Heijnzaal geen 890 maar slechts 240 bezoekers een voorstelling bijwonen. In de kleinere Forbo Flooringzaal zullen dit najaar geen voorstellingen worden gespeeld. Die zaal wordt vanaf deze week omgetoverd tot pop-up theaterrestaurant.

Om verder tegemoet te komen aan de veiligheid voor de bezoekers heeft het Zaantheater de luchtverversing in het hele gebouw aangepast. De lucht wordt niet meer gecirculeerd, maar blaast nu alleen verse lucht in van buiten.

Wie het toch verderop wil zoeken kan in het weekend met de Zaanferry naar Amsterdam. De boot ligt aan de steiger voor het Zaantheater.

Op de luchtfoto is veel te zien van het stadscentrum van Zaandam. Rechts loopt de Nicolaasstraat, bij de bomen rechts begint het horecaplein, de Dam. De Nicolaasstraat gaat over in de Czaar Peterstraat richting de Russische buurt. Rechtsboven is de Gedempte Gracht en omgeving te zien.

Ronald Massaut

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen