Nanja Pol wordt al haar leven lang een pittig meisje genoemd en dat zullen we weten ook!

© Foto Erna Faust
1/2

Etenschapper Nanja Pol is een uit de klei getrokken Pinda, maar is met haar roots in de Sawa geworteld.

Nanja Christina Pol. Zo heet ik voluit. Geboren uit een Indische moeder, maar Jan, mijn vader, was Hollands als het gras. Toen mijn moeder zwanger van me was, deed ze sambal op elk hapje eten dat ze nam. De zucht naar pittig was intens. Net als zijzelf.

Op een lenteavond in april kondig ik me aan. Christina willen mijn ouders me noemen, een naam die veel voorkomt in de familie. Maar mijn moeder vindt die lange naam niet passen bij het kleine baby’tje dat ze ter wereld heeft gebracht. Het wordt Nanja, een verbastering van het Indonesische woord Nonja, dat meisje betekent.

Jarenlang heb ik gedacht dat ik Klein Meisje heette. Klein ben ik. Maar een meisje niet echt. Ik houd van jongensdingen. Klim in bomen, voetbal, en vis.

Mijn vader neemt regelmatig een snipperdag en ik spijbel van de kleuterschool zodat we samen kunnen vissen op een idyllisch plekje aan het Markermeer. Het is de enige manier om mij rustig te krijgen, want ik ben druk, erg druk.

Staren naar het water maakt me kalm van binnen. De focus op de dobber als ik beet heb, voelt hetzelfde als de focus die ik heb als ik kook. Opperste concentratie, spanning die door mijn lijf trekt en de euforie als ik de vis binnenhaal. Eenzelfde extase die ik voel als ik de laatste hand aan het gerecht leg.

Maar de onrust en het opstandige blijven terugkomen.

Mijn leven lang word ik een pittig meisje genoemd. Het kan niet anders dan dat de sambal van mijn moeders zwangerschap telkenmale de kop opsteekt.

Vele jaren en veel vissen later, googel ik de betekenis van mijn naam.

Nanja blijkt een oud-Hollandse naam te zijn: de opstandige. Dat verklaart waarom ik letterlijk heetgebakerd ben.

Die pit en het venijnige gebruik ik in mijn werk als chef en etenschapper. Het is dat vuurtje in mij dat maakt dat ik met pit en passie kook.

Recept: Spicy beef met sperzieboontjes en gele rijst

Nodig (voor 4 pers): 600 gr runderkogelbiefstuk in blokjes; 300 gr basmatirijst; 750 gr sperzieboontjes; 1 tl koenjit; limoenblad; stukje sereh; blokje santen 2x2 cm; 1 el geraspte kokos; 2 tl vissaus; mespunt sambal; scheutje ketjap; kroepoek. Voor de marinade: 1 grote ui, fijngesnipperd; 1 cm gemberwortel, geraspt; 2 teentjes knoflook, fijngesneden; 1 tl komijn; 1tl ketoembar; 1 tl serehpoeder; het sap van 1 limoen; 2 tl bruine basterdsuiker (of keukenstroop); 2 el ketjap manis; 2 tl sambal oelek of een klein vers rood pepertje; 1 scheutje zonnebloemolie.

Bereiding: Marineer de blokjes kogelbiefstuk met bovenstaande ingrediënten. Laat de marinade een uurtje (langer is altijd lekkerder) intrekken. Ondertussen kun je de rijst koken. Voeg een theelepel koenjit, een limoenblaadje en een stukje sereh en een blokje van 2x2 cm santen aan het kookwater toe voor extra smaakvolle, mooie, gele rijst. Blancheer de sperzieboontjes 5 minuten in ruim kokend water met zout. Spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen. Bak de sperzieboontjes heel kort met een klein scheutje ketjap, een eetlepel geraspte kokos, 2 theelepels vissaus en een mespuntje sambal

En dan: Zorg dat je koekenpan loeiheet is. Bak de blokjes gemarineerd vlees 2 minuten in een scheutje zonnebloemolie. Maak vier kommetjes met wat water nat aan de binnenkant en vul ze met rijst. Stort de rijst op de borden. Schep de sperzieboontjes naast de rijst. Doe dan het vlees erbij en giet wat van het bakvocht over het geheel. Maak het gerecht af met kroepoek.

Sneaky

Omdat ik gek ben op rode wijn, ook in de zomer, heb ik mijn ontdekking uit Australië -Shiraz Sneaky van Killibinbin- even in de koelkast gezet. Op 15 graden drinkt-ie heel soepel weg en blijft-ie evengoed staan bij de spicyness van het gerecht. Geen zin in alcohol? Maak een karaf water met ijs en komkommerslices.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.