Premium

Strijd bij gedenkplek voor verzetsman in Santpoort-Noord: Hans van Beem bepleit weghalen ’afschuwelijke’ omheining, die hem doet denken aan brief van grootvader Johan over gevangenschap in Tweede Wereldoorlog

Als het aan Hans van Beem ligt, gaan het hek én de muur bij de naar zijn grootvader vernoemde Johan van Beemlaan in Santpoort-Noord zo snel mogelijk tegen de vlakte.
© foto United Photos/Paul Vreeker
Santpoort-Noord

De omheining van een woning bij de Santpoortse Johan van Beemlaan - vernoemd naar een verzetsman die kort na de bevrijding overleed - veroorzaakt commotie. Van Beems kleinzoon Hans is een van de bezwaarmakers tegen de tientallen meters lange muur en een hoog, pal daarachter neergezet ijzeren hekwerk met scherpe punten. Ook de gemeente Velsen is ’not amused’ en vindt dat de erfafscheiding deels moet verdwijnen.

Het Amsterdamse Huis van Bewaring II, waarin zijn grootvader Johan in juli 1944 kort na z’n arrestatie in IJmuiden door de Duitsers werd vastgehouden. Daaraan moet Hans van Beem denken, als hij voor de eerste keer de omheining ziet die is verrezen langs de naar zijn familielid vernoemde laan. Een ’afschuwelijke’ aanblik, zegt Van Beem.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen