Komt er eindelijk een zwerfvuilklepje op ondergrondse containers, haalt het college de gele bakken weg, daar snapt Jaqueline Dorenbos van de PvdA niets van

In Haarlem hebben veel containers al een opening voor zwerfvuil.© Archieffoto

Ivo Laan
Beverwijk

De proef met het zwerfvuilklepje bij tien ondergrondse vuilcontainers in de Broekpolder gaat de PvdA in Beverwijk niet ver genoeg. Daarnaast heeft fractievoorzitter Jaqueline Dorenbos kritiek op de uitvoering.

Na lang soebatten besloot het college onlangs om toch een aantal containers met een zwerfvuilklepje uit te rusten. Aanvankelijk wilde het college dat niet. Maar er werd veel geklaagd over zwerfafval dat passanten nu niet weg kunnen gooien omdat vrijwel alle containers afgesloten zijn en alleen open gaan met een pasje.

Het college besloot tot een proef. Tien containers in de Broekpolder krijgen een zwerfvuilklepje voor klein vuil, zoals blikjes en hondenpoepzakjes. Alleen wil het college de gele bakken in de buurt verwijderen. Daar snapt PvdA’ster Dorenbos niets van. ,,Het is niet logisch om te denken dat er door de zwerfvuilkleppen opeens geen noodzaak meer is voor de gele prullenbakken.’’ Ze zijn een aanvulling op elkaar, geen vervanging, stelt ze.

Daarnaast verbaast het Dorenbos dat er alleen in de Broekpolder wordt geëxperimenteerd met de zwerfvuilklepjes. Ze wil dat ook rondom het centrum op hondenuitlaatroutes zwerfvuilklepjes komen. Wijk aan Zee zou ook mee moeten doen aan de proef, vindt ze. Op die manier kunnen de containers daar nu ook afgesloten worden, oordeelt ze. Dorenbos heeft vragen gesteld aan het college van b en w.

Het college van b en w van Beverwijk wil de zwerfvuilklepjes na een jaar evalueren.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen