Kremlin voorspelt snelle oplossing van de onrust in Wit-Rusland

De leiders van Rusland en Wit-Rusland zijn het erover eens dat de problemen in Wit-Rusland snel worden opgelost, zei het Kremlin zaterdag. Hoe die oplossing eruitziet, werd er niet bij gezegd.

Tegelijk gingen weer tienduizenden mensen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk de straat op om te protesteren tegen president Alexander Loekasjenko.

Beschuldigd van manipulatie van de verkiezingen van afgelopen zondag, had Loekasjenko eerder een beroep gedaan op de Russische president Vladimir Poetin. De Wit-Russische leider worstelt met grootschalige demonstraties en de dreiging van nieuwe westerse sancties.

Onder druk

De relatie tussen de twee traditionele bondgenoten stond voor de verkiezingen onder druk, toen Rusland subsidies die de regering van Loekasjenko kreeg, terugschroefde. Rusland ziet Wit-Rusland als een strategische buffer tegen de NAVO en de EU.

Uitspraken van beide partijen bevatten een duidelijke verwijzing naar een bondsstaat van de twee landen. Loekasjenko heeft eerder de oproepen van Moskou voor nauwere economische en politieke banden afgewezen als een aanval op de soevereiniteit van zijn land.

Vertrouwen

"Beide partijen spraken het vertrouwen uit dat alle gerezen problemen snel zullen worden opgelost", zei het Kremlin in een verklaring nadat Loekasjenko en Poetin elkaar telefonisch hadden gesproken. "Deze problemen mogen niet worden uitgebuit door destructieve krachten die de wederzijds voordelige samenwerking tussen de twee landen binnen het kader van de bondsstaat willen schaden", voegde het eraan toe.

Loekasjenko liet weten dat hij geen externe bemiddelaars nodig heeft om de situatie op te lossen. "We hebben geen buitenlandse regeringen of bemiddelaars nodig", zei Loekasjenko tegen staatspersbureau Belta. "We zullen het land aan niemand weggeven", voegde hij eraan toe. De buurlanden Letland, Litouwen en Polen hadden eerder aangeboden als bemiddelaar op te treden om het politiegeweld tegen demonstranten te beëindigen.

De sinds 1994 autoritair regerende Loekasjenko werd een week geleden weer met een overweldigende meerderheid herkozen en is aan zijn zesde ambtstermijn begonnen. Volgens velen zijn de uitslagen vervalst. Poetin heeft zijn buurman eerder wel gefeliciteerd, maar het Kremlin lijkt verdeeld en weinig enthousiast over Loekasjenko.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.