De anderhalvemeterkermis in Zaandam gaat door met beveiligers en eventueel mondkapjes, maar zonder prikkelarm tijdsblok: ’Geen onnodige risico’s nemen’

De kermisopbouw in 2018.© Archieffoto Wim Egas

Frederique Teillers
Zaandam

De kermis op de Burcht gaat begin september door. Beveiligers zijn aanwezig en matrixborden gaan aangeven wanneer er geen bezoekers meer binnen mogen komen. De anderhalvemeterkermis van 4 tot 13 september heeft attracties, maar de strenge maatregelen zouden de pret kunnen bederven.

De kermisattracties worden ruimer opgezet en bij sommige zou een mondkapjesplicht kunnen gelden. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft er nog geen kermisexploitant aangegeven mondkapjes te willen invoeren, maar zou dit tijdens de kermis in verband met drukte nog kunnen gebeuren.

Er zijn looproutes en het aantal bezoekers zal in de gaten worden gehouden. Matrixborden bij de ingangen gaan aangeven hoe druk het op dat moment is - mocht het te druk worden, kan de kermis (tijdelijk) gesloten worden.

Gastheren en -vrouwen zullen bezoekers aan de regels herinneren, en de gemeente zal ook extra handhavers inzetten. ’Beveiligers zien erop toe dat de veiligheid gewaarborgd blijft en iedere avond sluit de kermis wat vroeger dan voorgaande jaren’, aldus het persbericht van de gemeente.

Karakter

Normaliter is er een tijdsblok tijdens de kermis voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels, maar dit jaar kunnen de prikkelarme uren niet doorgaan vanwege de kwetsbare doelgroep. Gemeente Zaanstad wil geen ’onnodig risico’ nemen.

Al deze maatregelen komen vanuit een plan van de kermisorganisator, dat de gemeente kritisch heeft bekeken. Volgens de woordvoerder is de kermis in Zaandam gericht op vermaak. „De kermis in Volendam heeft bijvoorbeeld een ander karakter, waarbij het lastiger handhaven is omdat er vaak drank in het spel is. Wij focussen ons, net zoals de kleinere kermissen zoals in Oostzaan, echt op vermaak. We gaan ook eerder dicht en het is geschikt voor jong en oud.”

Tijdens de kermis geldt een parkeerverbod op de Burcht. In de directe omgeving zijn er beperkte mogelijkheden om te parkeren.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.