Veel belangstelling stille tocht Bas van Wijk

De stille tocht voor de vorige week zaterdag doodgeschoten Bas van Wijk is na ongeveer anderhalf uur weer teruggekeerd bij het beginpunt, voetbalvereniging Pancratius in Badhoevedorp. Honderden familieleden, vrienden en belangstellenden deelden hun verdriet over de dood van Bas. Familieleden en vrienden liepen in een indrukwekkende lange stille stoet langs plaatsen in Badhoevedorp die voor Bas van betekenis waren geweest. Belangstellenden vormden een erehaag langs de route.

Familie en vrienden droegen witte shirts met op de voorkant de tekst Onze Held en op de achterkant #AllesisvoorBassie. Veel mensen droegen witte bloemen met zich mee. Bij veel huizen hingen vlaggen halfstok.

Ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam liep mee in de stoet evenals burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven van de gemeente Haarlemmermeer.

Bekentenis

De 24-jarige Bas van Wijk werd zaterdag 8 augustus doodgeschoten in Park de Oeverlanden aan de Nieuwe Meer in Amsterdam. Niet lang voor de start van de stille tocht om 19:00 uur werd bekend dat een van de opgepakte verdachten in een verklaring heeft bekend op hem te hebben geschoten.

De vier Amsterdammers die woensdag werden aangehouden blijven nog zeker twee weken vastzitten, heeft de rechter-commissaris besloten. Ze zitten nog in beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

Demonstratie op zondag

Zondag vindt op het Museumplein in Amsterdam een demonstratie plaats georganiseerd door MoetJeHorenTV. In een persverklaring hebben de organisatoren van de stille tocht van vrijdagavond benadrukt dat de gehouden tocht volledig losstaat van deze demonstratie.

Voor getuigen van de schietpartij organiseert de gemeente Amsterdam volgende week donderdag een bijeenkomst waar ze met elkaar kunnen praten over wat ze hebben meegemaakt. Politie en Slachtofferhulp zijn aanwezig om de getuigen te ondersteunen. Op de nog onbekende locatie in Amsterdam-West is plek voor maximaal honderd mensen.

Maandag opent de gemeente Amsterdam een speciaal telefoonnummer voor getuigen van het incident. Op het moment van de schietpartij was het druk met mensen die aan picknicken of aan het zonnen waren in het park.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.