Botulisme-alarm: Watervogels en vissen in Wormer- en Jisperveld en bij Oostzaan dood

Oppassen geblazen.

Oppassen geblazen.

Frans van den Berg
Wormer

Meerdere dode watervogels zijn gevonden in het Wormer- en Jisperveld en bij Oostzaan. Waarschijnlijk zijn de beesten overleden door botulisme.

De dode vogels lagen in het gebied van de weilanden tussen Wormer en Engewormer, in het verlengde van de Hollandiastraat. Ook zijn er meldingen binnengekomen van dode vissen in Wijdewormer.

Ook in de gemeente Oostzaan is botulisme opgedoken. Daar zijn meerdere dode watervogels (ganzen, zwanen en eenden) gevonden in de Westplas en het Oostzanerveld.

De gemeenten hebben de dode dieren laten ophalen en laten nu onderzoeken waar de dieren door zijn overleden. Gezien de symptomen wordt gedacht aan botulisme, maar dat is pas volgende week helder. Botulisme komt vaker voor bij warm weer en in stilstaand water.

Niet aanraken

De gemeenten komen nog wel met een waarschuwing: raak de dode vogels en vissen niet aan. Ook is het beter om kinderen en huisdieren weg te houden van het mogelijk besmette water. Tevens wordt opgeroepen met dit warme weer geen watervogels te voeren, zodat er geen concentraties ontstaan.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen