Nederlanders kunnen online coronatest aanvragen en uitslag zien

Mensen kunnen voortaan online een afspraak maken voor een coronatest. Via het digitale overheidsportaal Coronatest.nl kunnen ze daarna ook zien of ze het virus onder de leden hebben. Het portal, waar mensen met hun DigiD kunnen inloggen, is woensdag gelanceerd.

Als mensen op Coronatest.nl hun postcode invoeren, krijgen ze te zien waar de testlocaties zijn en welke tijden beschikbaar zijn. Daarna krijgen ze een e-mail en een sms om de afspraak te bevestigen.

Wie inderdaad besmet is geraakt met het coronavirus, wordt gebeld door de GGD. Dat gesprek is het begin van het bron- en contactonderzoek. Bij een negatieve test stuurt de GGD een mail dat mensen op Coronatest.nl kunnen inloggen om te uitslag te zien.

Drempel

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had het platform donderdag aangekondigd. Het portal moet helpen om de drempel voor een test te verlagen, en om de tijd tussen besmetting en bron- en contactonderzoek zo kort mogelijk te maken. Dan kan de verspreiding van het coronavirus beperkt worden, is de gedachte.

Mensen konden al een afspraak voor een coronatest maken via het telefoonnummer 0800-1202. Dat nummer blijft in de lucht.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.