Klachtenregen lezers van deze krant over wegpiraten in Hilversum; gemeente en politie komen in actie

Hilversum

Naar aanleiding van de ruim zeventig klachten van lezers van deze krant over wegpiraten komen de gemeente en de politie in actie. Om te beginnen met het plaatsen van ’telslangen’ op een flink aantal wegen. Daarna volgen controles en boetes.

Zo’n zeventig lezers reageerden op de oproep van de redactie en wezen een groot aantal plekken in Hilversum aan die, vooral ’s avonds en ’s nachts, onveilig worden gemaakt door wegpiraten.

Directe aanleiding voor de oproep vormde de beschonken automobilist die op de Naarderstraat - schuin tegenover het marktterrein - uit de bocht vloog en tot stilstand kwam tegen de gevel van restaurant Vida. Dat resulteerde in veel boze en bezorgde reacties op sociale media. Centrumbewoners en andere Hilversummers klaagden steen en been over automobilisten en motorrijders die met name de binnen- en buitenring als racecircuit gebruiken.

Tientallen hotspots

De oproep van deze krant leverde daarop tientallen ’hotspots’ op, her en der over Hilversum verspreid. Lezers komen niet alleen met klachten over asfalt-aso’s en over de - in hun ogen - onwil of onmacht van gemeente en politie om iets tegen de geluidsoverlast en het gevaar te doen. Zij komen ook met oplossingen. Die variëren van extra verkeersdrempels en een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in de hele bebouwde kom tot onder meer fysieke controles door de politie en flitspalen.

Racecircuit

De Naarderstraat, waar het ongeluk gebeurde, is onderdeel van de drukke binnenring van Hilversum. Maar het is lang niet de enige plek waar wegpiraten het gaspedaal volgens onze lezers flink indrukken. Dat gebeurt ook in de nabije omgeving van de plek des onheils. De wegen en straten rond het marktterrein fungeren blijkbaar als illegaal racecircuit. Dat waaiert via het Melkpad (en desgewenst via de Koninginneweg retour) uit naar de ’s-Gravelandseweg. En dan weer terug langs de ring, via Kerkbrink en Langestraat naar de Schapenkamp.

Radiaalwegen

Wie zo denken dat de overlast beperkt blijft tot het centrum en de binnenring heeft het mis. Bewoners van de ’radiaalwegen’, die de binnen- en buitenring (vaak in één richting) met elkaar verbinden, klagen ook over wegpiraten. Net als Hilversummers die aan de buitenring zelf wonen, van de Kamerlingh Onnesweg tot het Oostereind. En dan zijn er ook nog meldingen over straten waar je het niet zou verwachten, zoals de Zon- en Maanstraat en de Kampstraat in het centrum. En de Geuzenweg en Kleine Drift in Oost.

Niet acceptabel

De redactie heeft alle klachten voorgelegd aan de gemeente. ,,De overlast van wegpiraten is een probleem dat ook de gemeente niet acceptabel vindt”, antwoordt een woordvoerder. ,,Het lijstje van wegen die door de bewoners, via jullie, is aangeleverd nemen wij onder de loep.”

Telslangen

Uit de lijst filtreert de gemeente een aantal wegen waar zogeheten telslangen geplaatst worden. Dit ’om de waarnemingen van bewoners te onderzoeken (objectiveren)’. ,,Op basis van deze cijfers gaan wij in samenwerking met de politie gerichte handhaving doen.” De woordvoerder legt uit dat de op het wegdek aangebracht telslangen niet alleen aantallen auto’s signaleren, maar ook de snelheid en de tijdstippen waarop de waarnemingen zijn gedaan. ,,Wij roepen hierbij bewoners ook op om kentekens te noteren en door te geven aan de wijkagent of via 0900-8844.”

Lees ook:

Hilversum als racecircuit: ’Hopelijk gaat de gemeente hier wat mee doen voordat er doden vallen!’

Centrum van Hilversum is ’s avonds en ’s nachts een racecircuit; ’Ook langs het politiebureau. Want het ziet nou niet bepaald blauw van de politie op straat’

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen